"Εκτελέσεις Ουιγούρων στην Κίνα"

Η εξόριστη ηγέτιδα των Ουιγούρων Ρεμπίγια Καντίρ κατήγγειλε την εκτέλεση εννέα Ουιγούρων μετά τις εθνοτικές ταραχές στην επαρχία Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο.

"Ένδεκα Ουιγούροι καταδικάστηκαν σε θάνατο, εννέα εκτελέστηκαν", δήλωσε την Τετάρτη η Καντίρ σε συνέντευξή της στο Τόκιο, όπου άρχισε σειρά διαλέξεων και θα τις συνεχίσει για δέκα ημέρες στην Ιαπωνία με θέμα τις συνθήκες ζωής των μειονοτήτων και των γυναικών στην Κίνα.

Οι αρχές της Σιντζιάνγκ ανακοίνωσαν στα μέσα Οκτωβρίου δώδεκα θανατικές καταδίκες μετά τις ταραχές που συγκλόνισαν το Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας, στις 5 Ιουλίου.

Τουλάχιστον 197 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, κυρίως μέλη της εθνότητας Χαν, της πολυπληθέστερης στην Κίνα αλλά μειονότητας στη Σιντζιάνγκ, όπου πλειοψηφούν πληθυσμιακά οι Ουιγούροι μουσουλμάνοι και τουρκόφωνοι.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε τουλάχιστον 10.000 Ουιγούροι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν από τις 5 Ιουλίου έως την 1η Οκτωβρίου. Αλλά πόσοι πέθαναν και δολοφονήθηκαν, πόσοι είναι ακόμη στη φυλακή, ουδείς γνωρίζει", είπε η Καντίρ.

Η Καντίρ που ζει εξόριστη στις ΗΠΑ μετά την απελευθέρωσή της από κινεζική φυλακή το 2005 και αγωνίζεται υπέρ των δικαιωμάτων των Ουιγούρων, κατήγγειλε την "καταστολή" του πολιτισμού τους.

"Θέλουμε να συνομιλήσουμε με την κινεζική κυβέρνηση", επανέλαβε η Καντίρ.

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, εκτιμά ότι τουλάχιστον 43 Ουιγούροι, ανάμεσά τους παιδιά, φέρονται ως αγνοούμενοι μετά τις ταραχές.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με βάση μαρτυρίες κατοίκων της Σιντζιάνγκ αναφέρει ότι οι κινεζικές αρχές είχαν αποκλείσει ολόκληρα τετράγωνα στο Ουρούμτσι συλλαμβάνοντας όλους τους άνδρες που δεν ήταν στα σπίτια τους κατά τις ταραχές και όσους έφεραν τραύματα.
Πηγή: skai.gr