Έκπτωτη Θεά

Η Σατζανί Σάκια ήταν μια από τις τρεις σημαντικότερες ζωντανές θεές Κουμαρί, οι οποίες λατρεύονται εξίσου από Ινδουιστές και Βουδιστές.

Η μικρή Σατζανί επιλέχθηκε σύμφωνα με αυστηρά κριτήρια σε ηλικία 2 ετών. Ο ρόλος της ήταν να ευλογεί τους πιστούς και να συμμετέχει σε εορταστικές εκδηλώσεις μέχρι την εφηβεία της.

Ωστόσο, προκάλεσε την οργή των πρεσβυτέρων του ναού γιατί ταξίδεψε στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της προώθησης ενός ντοκιμαντέρ.

Οι πρεσβύτεροι υποστήριξαν ότι η επίσκεψη αυτή αμαύρωσε την αγνότητά της, ενώ πρόσθεσαν ότι θα άρχιζαν άμεσα την αναζήτηση διαδόχου.

Η Σατζανί ήταν μια από τις πολλές θεές Κουμαρί στο Νεπάλ και μεταξύ των τριών πιο σημαντικών, οι οποίες απαγορεύεται να φύγουν από τη χώρα.

Η θεά Κουμαρί επιλέγεται σε ηλικία 2 έως 4 ετών και πάντα από την ίδια βουδιστική οικογένεια. Η παράδοση επιτάσσει η υποψήφια να συγκεντρώνει 32 χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων μηρούς που να μοιάζουν με του ελαφιού και λαιμό που να θυμίζει κοχύλι.

Η ζωή της θεάς Κουμαρί είναι πολύ περιορισμένη, καθώς μπορεί να βγαίνει από το ναό μόνο τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο μέχρι την εφηβεία της, οπότε παραχωρεί τη θέση στη διάδοχό της.

Η αποχώρησή της πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων με τις οποίες οι πιστοί ευχαριστούν τον τοπικό θεό της βροχής. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών τα πόδια της θεάς απαγορεύεται να αγγίξουν το έδαφος αν δεν περπατά πάνω σε κόκκινο χαλί.

Πάντως, τον περασμένο Νοέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ διέταξε τη διεξαγωγή ερευνών προκειμένου να διαπιστωθεί αν το έθιμο Κουμαρί συνεπάγεται την εκμετάλλευση των κοριτσιών.
Πηγή: Πηγή: BBC (επιμέλεια Γιολάντα Γεωργίου)