Κλείσιμο

Eκλογές ΗΠΑ: Αποτελέσματα που κρίνονται στο Ανώτατο Δικαστήριο- Τι έγινε το 2000

Εκλογική αναμέτρηση, όπως ήταν αναμενόμενο, για γερά νεύρα στις ΗΠΑ με τον Ντόναλτ Τραμπ να προειδοποιεί για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για τις επιστολικές ψήφους κάνοντας λόγο για απάτη σε βάρος του αμερικανικού λαού.

«Δε θέλουμε να βάζουν καινούριες ψήφους στις 4 η ώρα το πρωί. Είναι λυπηρή στιγμή. Ήδη έχουμε κερδίσει», υπογράμμισε o υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.

Σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, χαρακτήρισε «εκπληκτικά» τα αποτελέσματα των εκλογών και ανέφερε ότι είναι νικητής, υποστηρίζοντας ότι οι αντίπαλοί του «ξέρουν πως δεν μπορούν να νικήσουν».

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος πρόεδρος υποστήριξε  πως «μια πολύ θλιβερή ομάδα ανθρώπων» προσπαθεί να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα εκατομμυρίων υποστηρικτών του που τον ψήφισαν.

«Ετοιμαζόμασταν για μια μεγάλη γιορτή και ξαφνικά αναβλήθηκαν οι εορτασμοί» σημείωσε, ενώ τόνισε ότι σε πολιτείες κλειδιά επικράτησε με διαφορά. «Ειλικρινά, κερδίσαμε», συνέχισε.

«Δεν περιμέναμε να κερδίσουμε τη Φλόριντα, νικήσαμε στο Τέξας και στο Οχάιο. Πιστεύουμε ότι κερδίσαμε και την Τζόρτζια, δεν μπορούν να μας φτάσουν εκεί» τόνισε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πιθανώς είναι νικητής και στη Βόρεια Καρολίνα.

«Δεν χρειαζόμαστε την Αριζόνα, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να την πάρουμε, και βέβαια κερδίζουμε την Πενσιλβάνια με μια τρομερή διαφορά, είναι σχεδόν αδύνατο να μας φτάσουν» συνέχισε, τονίζοντας πως προηγείται επίσης σε Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν.

Τι θα σήμαινε όμως μια προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, για το εκλογικό αποτέλεσμα και τι έχει ισχύσει σε ανάλογες περιπτώσεις.

Στόχος των εκλογών είναι να επιλύουν διαφορές, όπως επισημαίνει σε σημερινό του άρθρο ο αναλυτής των Financial Times, Edward Luce, επισημαίνοντας πως όποιος κι αν κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές- κάτι που μέχρι στιγμής δεν μπορεί να προβλέψει κανείς - , θα κληρονομήσει μια χώρα που το μισό εκλογικό της σώμα αμφισβητεί τη νομιμότητά του.

Όπως και το 2016, οι πολιτείες που φαίνεται ότι θα κρίνουν το αποτέλεσμα είναι η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν. Ο άλλος αστάθμητος παράγων είναι η Τζόρτζια, για πρώτη φορά από το 1992. Ισως να χρειαστούν μέρες για να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.

Στο μεταξύ, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κάνει ήδη τουλάχιστον δύο προσφυγές αμφισβητώντας τη νομιμότητα των επιστολικών ψήφων στην Πενσιλβάνια.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές τις ψήφους είναι Δημοκρατικές, το αποτέλεσμα των προσφυγών μπορεί να κρίνει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος.

Με τον απερχόμενο πρόεδρο να σπεύδει να προαναγγέλει για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, το σκηνικό μοιάζει με εκείνο του 2000, όταν η διαμάχη για τη Φλόριντα λύθηκε με την απόφαση του Δικαστηρίου να μη γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ έχασε από τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αν και είχε συγκεντρώσει 544.000 ψήφους περισσότερες.

Υπενθυμίζουμε πως στις εκλογές του 2016 η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 3 εκατομμύρια ψήφους περισσότερους του Τραμπ και παρόλα αυτά εξελέγη ο Τραμπ.

Τότε οι Δημοκρατικοί έλαβαν 2% περισσότερες ψήφους από τους Δημοκρατικούς.

Όμως η μάχη ήταν πολύ πιο αμφίρροπη απ΄ ό,τι προέβλεπαν όλα τα μοντέλα. Ο πιο γνωστός εκλογολόγος των ΗΠΑ, ο Νέιτ Σίλβερ, έδινε στον Μπάιντεν πιθανότητες 89% να νικήσει (την προηγούμενη φορά είχε δώσει στη Χίλαρι 70%). Οι δημοσκοπήσεις διαψεύδονται και πάλι, παρόλο που είχαν γίνει διορθώσεις ως προς την ψήφο των λευκών της εργατικής τάξης στις μεσοδυτικές πολιτείες και είχε ληφθεί υπόψη το βάρος της εκπαίδευσης.

Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Η καθαρή νίκη του Τραμπ στη Φλόριντα οφείλεται εν μέρει στην απήχησή του στους ισπανόφωνους, και ιδιαίτερα τους Κουβανούς, ψηφοφόρους.

Οι δημοσκόποι φαίνεται επίσης ότι υπερτίμησαν το ποσοστό των Δημοκρατικών στις επιστολικές ψήφους, οι οποίες εξακολουθούν να καταμετρώνται στις τρεις κρίσιμς πολιτείες. Ο Μπάιντεν μπορεί να χάσει την Πενσιλβάνια, υπό τον όρο να κερδίσει τις άλλες δύο.

Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

Πιθανό να κερδίσει τελικά περισσότερους εκλέκτορες, εκτιμά πως είναι ο αναλυτής των Financial Times, επισημαίνοντας πως αφενός δημοσκοπήσεις προέβλεπαν άνετη νίκη του Μπάιντεν. Και Αφετέρου φαίνεται ότι η νίκη του στη λαϊκή ψήφο θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Χίλαρι Κλίντον.

Το 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την προεδρία επειδή το σώμα εκλεκτόρων του έδωσε την πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε 290 μεγάλους εκλέκτορες έναντι των 232 της Κλίντον, η οποία αποδέχτηκε την ήττα της. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδισε περισσότερους ψήφους αλλά έχασε τις εκλογές.

Το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ

Κύριο χαρακτηριστικό του περίπλοκου εκλογικού συστήματος των Αμερικανών, είναι ότι ο πρόεδρος της χώρας δεν εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες, αλλά μέσω αντιπροσώπων οι οποίοι συνιστούν το «Κολέγιο των Εκλεκτόρων».

Το Σώμα των Εκλεκτόρων απαρτίζεται  από 538 μέλη, ενώ η κάθε μία από τις 50 Πολιτείες έχει έναν προκαθορισμένο αριθμό εκλεκτόρων, ο οποίος ορίζεται κυρίως με βάση τον πληθυσμό τους, όχι όμως μόνο από αυτόν.

Μια χώρα στα... Δικαστήρια

Η Αμερική αντιμετωπίζει τώρα δύο κινδύνους. Ο ένας είναι η ανάμιξη των δικαστηρίων στην έκβαση του αποτελέσματος. Ο Τραμπ, που πήγε πολύ καλύτερα στους ψηφοφόρους οι οποίοι ψήφισαν την Τρίτη, προηγούνταν αρχικά και στις τρεις πολιτείες της «Ζώνης της Σκουριάς», άρχισε να υποχωρεί όμως όταν ξεκίνησε η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων. Είναι το φαινόμενο που ονομάστηκε «κόκκινος αντικατοπτρισμός».

Ο άλλος κίνδυνος είναι να αμφισβητηθεί η νομιμότητα ολόκληρου του συστήματος. Αν ο Τραμπ κερδίσει το σώμα των εκλεκτόρων, θα είναι η δεύτερη φορά που το κάνει έχοντας χάσει στη λαϊκή ψήφο και η τρίτη φορά που θα συμβεί αυτό με έναν Ρεπουμπλικανό αυτόν τον αιώνα. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ο Μπάιντεν θα είχε ανακηρυχθεί ήδη νικητής.

Με πληροφορίες από: Financial Times, CNN, ΑΠΕ