Έκκληση Ανάν για το Σουδάν

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, παρότρυνε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αντιμετωπίσουν χωρίς καθυστέρηση την κρίση που επιδεινώνεται στο Σουδάν.
Η έκκληση του κ. Ανάν γίνεται μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, υπεύθυνου του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα, Ζαν Εγκελαντ, ότι γυναίκες και κορίτσια είναι θύματα βιασμού στην περιοχή του Νταρφούρ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», ο ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού εξέφρασε την ελπίδα ότι την τρέχουσα εβδομάδα θα εγκριθεί ψήφισμα για το Σουδάν στο οποίο θα περιλαμβάνονται τρόποι (μηχανισμοί) για σύλληψη ατόμων που διέπραξαν εγκλήματα, παρόλο που πολλά μέλη του ΣΑ υποστήριξαν ότι τέτοιοι «μηχανισμοί» δεν έχουν συμφωνηθεί.
Δήλωση πρέσβη Βασιλάκη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, παραδέχθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες αναφορικά με τον τρόπο που θα οδηγηθούν οι εγκληματίες στη δικαιοσύνη, διατυπώνοντας την άποψη: «Με ποιο τρόπο θα λυθεί αυτό το θέμα μη με ρωτάτε, δεν μπορώ να μαντέψω».
Εξάλλου, η εφημερίδα «Wall Street Journal» αναφέρεται στις βιαιότητες στο Νταρφούρ. Ο κ. Ανάν, όπως επισημαίνεται, πιέζει τους πρέσβεις του ΣΑ να ξεπεράσουν το αδιέξοδο με ψήφισμα για την υλοποίηση της πρότασής του για αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, 10.000 στρατιωτών στο Σουδάν, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα θέσει τέλος στις διαμάχες μεταξύ Βορείων και Νοτίων και στα εγκλήματα στην περιοχή Νταρφούρ.
Τέλος, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι «οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ μπορούν να βοηθήσουν τις δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης και τα 53 Αφρικανικά κράτη να παίξουν τον κύριο ρόλο».
Πηγή: skai.gr