Εικασίες, σενάρια και διαψεύσεις για την «επίθεση» στο Κρεμλίνο

Η ρωσική πλευρά επιμένει ότι οι Ουκρανοί είχαν στόχο να εξουδετερώσουν τον Ρώσο πρόεδρο αλλά κάνει ένα βήμα παραπέρα και κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έδωσαν την εντολή

Της Αθηνάς Παπακώστα

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι βρίσκεται πίσω από αυτό που χαρακτηρίζει ως επίθεση πάνω από το Κρεμλίνο με δύο drones και στόχο τη δολοφονία του προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν. Για «γελοίους» ισχυρισμούς έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Χθες, Πέμπτη, η ρωσική τηλεόραση μετέδιδε πλάνα στα οποία βλέπουμε τον πρόεδρο της χώρας να έχει συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, Μαξίμ Ρετσετνίκοφ στο Κρεμλίνο. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε ενημερώσει ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα εργαζόταν κανονικά από εκεί.

Η ρωσική πλευρά επιμένει ότι οι Ουκρανοί είχαν στόχο να εξουδετερώσουν τον Ρώσο πρόεδρο αλλά κάνει ένα βήμα παραπέρα και κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έδωσαν την εντολή. «Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να έχει υπόψιν της ότι η Ρωσία γνωρίζει ότι εκείνη επιλέγει τους στόχους και ότι η Ουκρανία απλώς εκτελεί».

Άμεση ήταν η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω του Εκπροσώπου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι ο οποίος μιλώντας σε δύο αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, το CNN και το MSNBC, ανέφερε ότι «προφανώς είναι ένας γελοίος ισχυρισμός» και ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον «δεν ενθαρρύνει, ούτε βοηθά την Ουκρανία να χτυπήσει εκτός των συνόρων της και δεν υποστηρίζει επιθέσεις σε μεμονωμένους ηγέτες».

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν γνωρίζουν τι έχει συμβεί και δεν το κρύβουν με τις μυστικές τους υπηρεσίες να εξακολουθούν να συλλέγουν στοιχεία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του εδώ και 14 μήνες πολέμου το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Δύση, χωρίς να προσκομίσει αποδείξεις, ότι αυτή ξεκίνησε τον πόλεμο, με Ρώσους αξιωματούχους να επιμένουν ότι βρίσκεται ακόμη και πίσω από επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας.

Οι νέες τοποθετήσεις του Κρεμλίνου προέκυψαν ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκεπτόταν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζητώντας την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. «Αξίζει στον Ρώσο πρόεδρο να καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις ακριβώς εδώ, στην πρωτεύουσα του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ούτως ή άλλως για την Ουκρανία, το επεισόδιο με τα δύο drones σε απόσταση αναπνοής από το Κρεμλίνο πρόκειται για ένα «έργο» της Ρωσίας, από την αρχή μέχρι το τέλος με τη δεξαμενή σκέψης, Ινστιτούτο του Πολέμου, η οποία έχει έδρα το Λονδίνο, να συμφωνεί καθώς σημειώνει ότι «η Ρωσία είναι πιθανό να έχει στήσει την επίθεση σε μία προσπάθεια να φέρει τον πόλεμο εντός της χώρας και να θέσει τις προϋποθέσεις για μία ευρύτερη κινητοποίηση της ρωσικής κοινής γνώμης» υπέρ του πολέμου.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι αναφέρουν ότι η Μόσχα λίγα έχει να κερδίσει από την ενορχήστρωση του επεισοδίου αυτού που καταρρίπτει τον μύθο που περιβάλλει το ισχυρό Κρεμλίνο, το «φρούριο» της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ζητούμενο παραμένει λοιπόν πώς θα χρησιμοποιήσει το επεισόδιο και τι θα πει ο Ρώσος πρόεδρος την επόμενη Τρίτη, 9 Μαΐου, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της Ναζιστικής Γερμανίας.  

Προς το παρόν οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού εξακολουθούν να χτυπούν στην ουκρανική επικράτεια καθώς σήμερα συμπληρώνεται μία εβδομάδα από αυτό το deja vu των μαζικών πυραυλικών και αεροπορικών ρωσικών επιθέσεων που άρχισαν ξανά ενώ το ρολόι για την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης μετρά αντίστροφα στην ανατολή και τον νότο της χώρας.

Πηγή: skai.gr