Δηλώσεις Χρυσοστομίδη για το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης

Το κείμενο υπογραφής του πρωτόκολλου τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ έχει ήδη συμπληρωθεί και τεθεί ενώπιον της τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία, Κύπρος Χρυσοστομίδης. Συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από την Αγκυρα την υπογραφή του ή - τουλάχιστον - μία δήλωση ότι θα το υπογράψει.
Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως είναι «εκτός πραγματικότητας» οι πληροφορίες για αλλαγή του πρωτόκολλου ή τροποποίηση της Συνθήκης της Αγκυρας. Επίσης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να δεχθεί εισαγωγή νέων όρων στο πρωτόκολλο ούτε και επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής συνθήκης της τελωνειακής ένωσης.
Επιπλέον, υπενθύμισε πως η Κύπρος συμμετέχει στην ΚΟΡΕΠΕΡ και είναι σε θέση να γνωρίζει ότι δε συζητήθηκε το θέμα ούτε έχει περάσει οποιοδήποτε έγγραφο σε σχέση με το πρωτόκολλο.
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες που θα δεσμεύουν την Τουρκία, η οποία -όπως εκτίμησε- θα χρονοτριβεί μέχρι και την τελευταία στιγμή, που είναι η 3η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το τουρκικό CNN η Τουρκία θα απαντήσει την ερχόμενη βδομάδα.
Αναφέρει επίσης πως με την υπογραφή του πρωτόκολλου, η Αγκυρα θα εκδώσει διακήρυξη, στην οποία θα αναφέρεται πως δε δεσμεύεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες στο επίπεδο των μονίμων αντιπροσώπων πως η διακήρυξη θα ενσωματωθεί στη συμφωνία τελωνειακής ένωσης.
Πηγή: skai.gr