Δηλώσεις Γκιουλ για Κυπριακό και ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

«Οι αμοιβαίοι εκβιασμοί δεν βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού», είπε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, από την Μόσχα, όπου βρίσκεται για την «Διάσκεψη για τις οδούς μεταφοράς ναρκωτικών από το Αφγανιστάν».
Ο κ. Γκιουλ είπε ότι «το Κυπριακό δεν πρέπει να εμποδίσει την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε.».
"Γνωρίζουμε τις ευθύνες μας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουμε κάνει στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και πολλά ακόμα που θα πρέπει να κάνουμε», είπε ο Τούρκος υπουργός.
"Η Τουρκία δείχνει την καλή της πρόθεση για την επίλυση του θέματος, αλλά το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί με αμοιβαίους εκβιασμούς», είπε και συνέχισε: «Αυτό αντιτίθεται και στο πνεύμα της Ε.Ε.».
Απαντώντας σε ερωτήσεις του ελληνικού Τύπου για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών στα σκάφη με κυπριακή σημαία, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «δεν μπορεί η Ε.Ε. να αίρει τους αποκλεισμούς στην μία πλευρά και να τους συνεχίζει στην άλλη». «Δεν λύνονται τα θέματα με τους αμοιβαίους εκβιασμούς. Πρέπει ο καθένας να καταβάλλει την προσπάθεια που του αναλογεί», είπε ο Τούρκος υπουργός.
Στην ερώτηση γιατί η Τουρκία δεν συνομιλεί με την Κυπριακή ηγεσία απευθείας, ο κ. Γκιουλ απάντησε «δεν είμαστε εμείς οι συνομιλητές. Αυτοί που θα μιλήσουν εκεί, είναι οι δύο πλευρές. Εμείς, η Τουρκία και η Ελλάδα, ως εγγυήτριες χώρες, θα πρέπει να βοηθήσουμε. Η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του θέματος αλλά ή λύση δεν θα βρεθεί στην ΕΕ, αλλά στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό που λέμε εμείς για την αμοιβαία άρση των αποκλεισμών συνάδει με το πνεύμα της ΕΕ, αλλά και με τις συμβουλές του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών».
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr