Δικάζονται στο Μαγδεμβούργο

Επτά ακροδεξιοί Γερμανοί, ηλικίας 24 ως 29 ετών, δικάζονται από στο Μαγδεμβούργο της ανατολικής Γερμανίας, για άρνηση του Ολοκαυτώματος, υποκίνηση ρατσιστικού μίσους και προσβολή των νεκρών, επειδή έκαψαν πέρυσι το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, το βιβλίο σύμβολο της δίωξης των εβραίων από τους ναζί.

Οι πέντε νεαροί είχαν κάψει το βιβλίο και μία αμερικανική σημαία στις 24 Ιουνίου του 2006 στη διάρκεια γιορτής που γινόταν σε πλατεία της μικρής πόλης Πρέτζιεν, εν μέσω ζητωκραυγών και επιδοκιμασιών από νεοναζί. Το γεγονός ότι στη γιορτή εκείνη είχαν παραστεί ο δήμαρχος της πόλης και αστυνομικοί, οι οποίοι δεν είχαν αντιδράσει, είχε προκαλέσει μεγάλη κατακραυγή στη Γερμανία.

Ο κυρίως κατηγορούμενος, ο 25χρονος Λαρς Κ., αναγνώρισε σήμερα κατά την πρώτη ημέρα της δίκης ότι έρριξε το βιβλίο στη φωτιά, αλλά αρνήθηκε ότι με αυτήν την πράξη ήθελε να αμφισβητήσει τις διώξεις των εβραίων από τους ναζί.

Ο εισαγγελέας Άρνολντ Μούρα σημείωσε ότι οι κατηγορούμενοι \"διακωμώδησαν την Άννα Φρανκ, και μαζί με αυτήν, κάθε θύμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης\".

Η Άννα Φρανκ, η οποία πέθανε από τύφο το 1945 σε ηλικία 15 ετών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν, προσελκύει ως φυσιογνωμία το μίσος των αρνητών του Ολοκαυτώματος, λόγω της συγκινητικής της ιστορίας κατά την περίοδο που κρυβόταν μαζί με την οικογένειά της στο Άμστερνταμ προτού συλληφθεί από τους Ναζί.

Η άρνηση του Ολοκαυτώματος τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών βάσει της γερμανικής νομοθεσίας. Το δικαστήριο αναμένεται να εξετάσει τα κίνητρα των κατηγορουμένων. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δεν έχουν ακόμη καταθέσει στο δικαστήριο.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr