Διεκόπησαν επισήμως οι σχέσεις Ισραήλ - Μαυριτανίας

Κατόπιν αιτήματος των μαυριτανικών αρχών, το Ισραήλ έκλεισε την πρεσβεία του στη Μαυριτανία, η οποία είχε αναστείλει από τον Ιανουάριο τις διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος μετά τον πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, στην πρεσβεία που βρισκόταν στην πρωτεύουσα Νουακσότ, η σημαία υπεστάλη, οι κάμερες ασφαλείας αφαιρέθηκαν και τα οδοφράγματα στο δρόμο που οδηγεί στη διπλωματική αποστολή ήρθησαν.

Το προσωπικό της ισραηλινής πρεσβείας, περιλαμβανομένου του πρεσβευτή, θα αναχωρήσει την Παρασκευή ή το Σάββατο από τη χώρα.

Η Μαυριτανία και το Κατάρ, αμφότερες μουσουλμανικές χώρες, αποφάσισαν ταυτόχρονα στα μέσα Ιανουαρίου να αναστείλουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ για να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση στη Γάζα. Η Μαυριτανία διατηρούσε διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος και το Κατάρ φιλοξενούσε στο έδαφός του ένα ισραηλινό εμπορικό γραφείο.

Η Μαυριτανία ήταν μία από τις τρεις αραβικές χώρες που διατηρούσαν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία, οι οποίες έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, εξακολουθούν να φιλοξενούν πρεσβείες του εβραϊκού κράτους.


Πηγή: skai.gr