«Die Welt»: Μεγαλύτερα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης σε Γερμανία και Γαλλία

Σε μεγαλύτερες επιχορηγήσεις, από εκείνες οι οποίες προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ποντάρουν η Γερμανία και η Γαλλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt».

Σύμφωνα με ανάλυση της δεξαμενής σκέψης των Βρυξελλών «Bruegel» προκύπτει -από προσωρινά στοιχεία- ότι η Γερμανία μπορεί να υπολογίζει σε 47,2 δισ. ευρώ αντί 33,8 δισ. από το πακέτο ανάκαμψης. Για την Γαλλία, η αύξηση ανέρχεται από 43,4 δισ. σε 50,7 δισ. ευρώ.  Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. μείωσε το σύνολο των επιχορηγήσεων του προγράμματος ανάκαμψης από 500 σε 390 δισ. ευρώ, ενώ 360 δισ. ευρώ θα διατεθούν με δάνεια.

Εκτός από τη Γερμανία και τη Γαλλία όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να υπολογίζουν  σε μικρότερα ποσά, όπως γράφει η «Welt». Οι απολύτως χαμένοι είναι η Ισπανία (9,5 δισ. λιγότερα, δηλαδή τελικά 71,3 δισ. ευρώ) και η Πολωνία (11,4 δισ. λιγότερα, δηλαδή 26,8 δισ.ευρώ). H  Αυστρία θα λάβει μόνο 3,17 δισ. ευρώ αντί 4,79 δισ. , η Ολλανδία 6,4 αντί 8,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τροποποιήσεις προκύπτουν από την μεγαλύτερη συνεκτίμηση της μείωσης των οικονομικών επιδόσεων των διαφόρων χωρών κατά τα έτη 2020 και 2021. Αυτό είναι προς όφελος των μεγάλων χωρών και των χωρών οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως είπε στην εν λόγω εφημερίδα ο Zsolt Darvas,  επικεφαλής ερευνητής της δεξαμενής σκέψης Bruegel. Πάντως, οι τελικοί υπολογισμοί θα είναι ασφαλείς το 2022. 

Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), η Γερμανία θα πρέπει μετά τον συμβιβασμό, ο οποίος επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., να καταβάλει κάθε χρόνο περίπου 10 δισ. ευρώ περισσότερα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η ετήσια εισφορά της Γερμανίας στις Βρυξέλλες θα είναι στο μέλλον περίπου 40 δισ. ευρώ. Δεν συνυπολογίζονται όμως τα χρήματα τα οποία επιστρέφονται από τις Βρυξέλλες στην Γερμανία. Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ δεν έλαβε αποφάσεις μόνο για το σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και δάνεια, αλλά και για το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. ύψους 1,074 τρισ. ευρώ έως το 2027.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ