Δεν παρατείνεται η επίσκεψη του Ρο Μου Χιούν

Την πρόταση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ να παραμείνει στην Πιονγκγιάνγκ για μια ακόμη ημέρα απέρριψε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο Μου Χιούν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης κορυφής (την Πέμπτη το πρωί τοπική ώρα) οι δύο άνδρες πρόκειται να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν. Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνομιλίες θα κριθούν από το κατά πόσο θα βοηθήσουν στην προώθηση μιας συμφωνίας πυρηνικού αφοπλισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως δέχθηκαν με επιφυλακτικότητα την απόφαση για τη συνάντηση κορυφής μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Ρο Μου Χιουν έγινε την Τρίτη δεκτός από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ στην Πιονγκγιάνγκ και οι δύο ηγέτες θα έχουν σήμερα επίσημες συνομιλίες.

• • Είναι η δεύτερη συνάντηση κορυφής στην ιστορία της χωρισμένης στα δύο κορεατικής χερσονήσου.

Ελπίζουμε ότι η συνάντηση αυτή θα συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια. Τελικά μπορεί να οδηγήσει και στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν Σον Μακόρμακ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την προσωρινή συμφωνία της Βόρειας Κορέας να αποκαλύψει όλο το πυρηνικό της πρόγραμμα και να απενεργοποιήσει την ατομική μονάδα στο Γιονγκμπιόν.

Διαβιβάσαμε στην κινεζική κυβέρνηση την έγκριση μας για το σχέδιο του ανακοινωθέντος, πρόσθεσε ο Μακόρμακ.

Από την πλευρά του νωρίτερα ο κορυφαίος αμερικανός διαπραγματευτής με τη Βόρεια Κορέα, ο Κρίστοφερ Χιλ, είχε δηλώσει ότι περιμένει από την Κίνα να ανακοινώσει τη συμφωνία, η οποία διαμορφώθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά από συνομιλίες μεταξύ της Βόρειας και Νότιας Κορέας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Η συμφωνία
Η συμφωνία εγκρίθηκε και από τους έξι εμπλεκόμενους και θα ανακοινωθεί το αργότερο εντός δύο ημερών. Κύριο μέλημα της συμφωνίας είναι η επίτευξη του στόχου που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ να αναγκασθεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει όλα τα πυρηνικά και ατομικά της προγράμματα. 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Τσόε Σου Χον αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής δήλωσε ότι η σύνοδος μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας είναι εξαιρετικής σημασίας γιατί θα ανοίξει μια νέα φάση για την ειρήνη, την αμοιβαία ευημερία και την επανένωση ανάμεσα στις δύο Κορέες.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της νότιας Κορέας φέρεται να προσέφερε ως δώρο στον βορειοκορεάτη ομόλογό του πολλά... dvd με ταινίες και τηλεοπτικές σειρές από το νότο οι οποίες είναι απαγορευμένες στο βορρά!

Μεταξύ των dvd ήταν το Κόσμημα του Παλατιού, μία από τις πιο δημοφιλείς δραματικές σειρές της νοτιοκορεατικής τηλεόρασης που αναφέρεται σε έναν μάγειρα της βασιλικής οικογένειας, την εποχή που η Κορέα ήταν ενωμένη και στην οποία πρωταγωνιστεί η Λι Γιονγκ Αε, η αγαπημένη, όπως λέγεται, ηθοποιός του Κιμ.

Τα άλλα δώρα του Ρο στον άνθρωπο που ο βορειοκορετικός Τύπος αποκαλεί, ο Αγαπητός Αρχηγός ήταν τσάι αρίστης ποιότητας, ένα ζωγραφισμένο παραβάν και ένα πήλινο πιάτο με την υπογραφή του Ρο.

Τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ανάμεσα στα δώρα υπήρχε μία πολύ μεγάλη τηλεόραση.
Πηγή: skai.gr