Δακρυγόνα και βία κοντά στην έδρα της ΕΕ σε πορεία κατά της μετανάστευσης

Δακρυγόνα και αντλίες νερού επιστράτευσε η βελγική Αστυνομία προκειμένου να σκορπίσει διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά της μετανάστευσης.

Περίπου 50 άτομα προσήχθησαν ή συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, όπως μεταδίδει η κρατική ραδιοτηλεόραση RTBF. Η διαδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία ακροδεξιών φλαμανδικών οργανώσεων με αφορμή το σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών που υπογράφηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Μαρακές.

Περίπου 5.500 άτομα υπολογίζεται
ότι έλαβαν μέρος στην σημερινή πορεία. Τα επεισόδια ξέσπασαν κοντά στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν αστυνομικοί ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους να απομακρυνθούν.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Προτεραιότητα στους δικούς μας ανθρώπους» και «Αρουραίοι των Βρυξελλών».

Η βελγική κυβέρνηση έφτασε στα πρόθυρα της κατάρρευσης την προηγούμενη εβδομάδα, όταν το φλαμανδικό δεξιό κόμμα N-VA αποχώρησε από τον συνασπισμό ως διαμαρτυρία για την απόφαση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ να υπογράψει το μη δεσμευτικό σύμφωνο.

Το διακυβερνητικό σύμφωνο του Μαρακές αποσκοπεί στην εξομάλυνση των μαζικών μεταναστευτικών κινήσεων και θέτει κοινούς κανόνες συμπεριφοράς. Δεν υποστηρίχθηκε ωστόσο από χώρες-κλειδιά, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστρία, η οποία κατέχει την εξαμηνιαία προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: skai.gr