Το BBC ανέστειλε τη λειτουργία του στην Ρωσία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το BBC ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά την εργασία όλων των δημοσιογράφων του στη Ρωσία μετά από το νέο νόμο που εισήγαγε με συνοπτικές διαδικασίες το Κρεμλίνο ο οποίος προβλέπει φυλάκιση έως και 15 ετών για τη διάδοση «ψευδών» πληροφοριών για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Η διοίκηση του βρετανικού ειδησεογραφικού οργανισμού εξήγησε ότι η ασφάλεια του προσωπικού είναι η ύψιστη προτεραιότητα και ότι δεν είναι διατεθειμένη «να εκτεθεί το προσωπικό στον κίνδυνο ποινικής δίωξης απλώς επειδή κάνει τη δουλειά του».

Επιβεβαιώθηκε εξάλλου ότι η ρωσόφωνη υπηρεσία του BBC θα συνεχίσει να λειτουργεί από εγκαταστάσεις εκτός Ρωσίας.

Ο νόμος περιλαμβάνει και πρόνοια δίωξης για όσους καλούν δημοσίως σε επιβολή κυρώσεων κατά ρωσικών συμφερόντων.

Όπως τονίζουν τα βρετανικά ΜΜΕ, το ρωσικό εποπτικό όργανο Roskomnadzor υποχρεώνει πλέον τα ρωσικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ειδήσεις μόνο από κυβερνητικές πηγές και έχει απαγορευθεί η χρήση των όρων «πόλεμος» και «εισβολή» για τα τεκταινόμενα στη Ρωσία.

Δυτικές πηγές ενημέρωσης όπως το BBC, η Deutsche Welle και το Radio Free Europe έχουν μπλοκαριστεί από τη ρωσική εποπτική αρχή λόγω διασποράς ψευδών πληροφοριών, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Πάντως το BBC παρέπεμψε χρήστες του στη Ρωσία στη λειτουργία του δικτύου στο λεγόμενο 'dark web'.

Επίσης από την αρχή της εβδομάδας το ραδιόφωνο του BBC έχει αρχίσει να εκπέμπει σε δύο νέες συχνότητες στα βραχέα στην περιοχή, συχνότητες που λαμβάνονται καθαρά στο Κίεβο και σε τμήματα της Ρωσίας.

Στις συχνότητες αυτές μεταδίδεται πρόγραμμα της αγγλόφωνης Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC (BBC World Service) επί τέσσερις ώρες την ημέρα.

Στην αρχή της εβδομάδας είχε ανακοινωθεί πως οι ακροατές της Ρωσικής Υπηρεσίας του BBC World Service την προηγούμενη εβδομάδα είχαν υπερτριπλασιαστεί από 3,1 σε 10,7 εκατομμύρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ