Άρχισε η εκλογική διαδικασία

Μάχη για την ιερή Παρασκευή, δηλαδή τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου στην εθνοσυνέλευση, που θα γίνει την Παρασκευή 27 Απριλίου, δίνει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η μάχη έχει στόχο την εξασφάλιση της ψήφου ή τουλάχιστον τη συμμετοχή στην ψηφοφορία, των συνολικά 24 βουλευτών των κεντροδεξιών κομμάτων Μητέρας Πατρίδας και Ορθού Δρόμου, αλλά και των εννιά ανεξάρτητων. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ έχει ήδη συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο κομμάτων, Ερκάν Μουμτζού και Μεχμέτ Αγάρ.

Το κυβερνών κόμμα διαθέτει 353 έδρες και τον πρόεδρο της βουλής, ο οποίος όμως δεν θα ψηφίσει. Η απόλυτη πλειοψηφία είναι οι 367 έδρες.

Συνυπολογίζοντας και το ενδεχόμενο κάποιων διαρροών από το ίδιο του το κόμμα κατά την ψηφοφορία, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ θέλει οπωσδήποτε την παρουσία 367 βουλευτών.

Διότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ) του Ντενίζ Μπαϊκάλ, δηλώνει πως δεν θα μετάσχει στην ψηφοφορία και στη συνέχεια αν δει ότι δεν υπάρχει παρουσία 367 βουλευτών, θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με σκοπό να κηρυχθεί αντισυνταγματική η ψηφοφορία.

Πρόκειται για αμφιλεγόμενο ζήτημα, αφού η θέση αυτή του Μπαϊκάλ προκύπτει από το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι του ΡΛΚ ερμηνεύουν το Σύνταγμα, υποστηρίζοντας ότι η αναγκαία για την εκλογή πλειοψηφία, ταυτίζεται και με την απαιτούμενη απαρτία.

Αν τα καταφέρει ο Αμπντουλάχ Γκιουλ να εξασφαλίσει την παρουσία 367 βουλευτών, αφαιρεί από τον Ντενίζ Μπαϊκάλ τη δυνατότητα της προσφυγής. Αν επιπρόσθετα πάρει και την ψήφο των 367, τότε εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, πράγμα που θα συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Τζεβντέτ Σουνάϊ στις 26 Μαρτίου 1966.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι διαβουλεύσεις και τα όσα προκύπτουν από αυτές, επιβεβαιώνουν ότι έχει ήδη αρχίσει η προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές. Χαρακτηριστικά, ο ηγέτης του Ορθού Δρόμου, Μεχμέτ Αγάρ, μετά τη συνάντησή του με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ, είπε πως έχει ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία και ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές.

Αυτό, συνδυαζόμενο με το γεγονός ότι τα κόμματα του Ορθού Δρόμου και της Μητέρας Πατρίδας έχουν συμφωνήσει να έχουν κοινή στάση, δείχνει ότι οι διαβουλεύσεις Γκιουλ με αυτά, έχουν για περιεχόμενο και τις εκλογές.

hspace=4Κανονικό αλισβερίσι. Αν τα δύο κόμματα δώσουν την παρουσία ή την ψήφο στον πρώτο γύρο, θα πρέπει να πάρουν και κάτι. Όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαριστούν.

Ανοδικό ρεκόρ σημείωσε το χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη με τους επενδυτές του να δείχνουν, κατά τους αναλυτές, εμπιστοσύνη τώρα που το κυβερνών κόμμα όρισε υποψήφιό του για την προεδρία της Τουρκίας τον  Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Συγκεκριμένα, ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 48.032,70 μονάδεςποσοστιαία άνοδος 2,2%, αριθμητική 1.017 μονάδων.

Ο κ. Γκιούλ έχει την φήμη ότι γνωρίζει να συμπεριφέρεται με διπλωματία και θα έχει την αποδοχή των αγορών, ως ηγέτης της Τουρκίας, σχολίασε η αναλύτρια Σενγκίλ Ντανγκντεβιρεν, η οποία εργάζεται για λογαριασμό της Ογιακ Μπανκ.

Θετική εξέλιξη, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, χαρακτήρισε την προεδρική υποψηφιότητα Γκιούλ μιλώντας στο δίκτυο CNN Turk ο αναλυτής της Μέριλ Λιντς, Μεχμέτ Σίμσεκ.

Είναι ο κ. Γκιούλ γνώστης των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίαςεξάλλου κατά την ερχόμενη χρονική περίοδο μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη μεταρρυθμιστική διαδικασία στα επίπεδα της οικονομίας και της πολιτικής. Για τους λόγους αυτούς εκδηλώθηκε από τις αγορές θετική εκτίμηση στην υποψηφιότητά του, υπογράμμισε ο αναλυτής.

Στην Τουρκία η εκλογή στην προεδρία γίνεται από τους βουλευτές για μία μόνον θητεία, επταετούς διάρκειας. Το κυβερνών κόμμα έχει σαφή πλειοψηφία στη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, άγνωστος άνδρας προσπάθησε να εισέλθει στα γραφεία του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας της Τουρκίας, στην Άγκυρα, και να επιτεθεί στον Ερντογάν Τεζίτς, πρόεδρο του Συμβουλίου και γνωστό υπερασπιστή της κοσμικής τάξης πραγμάτων στην Τουρκία.

Όταν η είσοδος του αγνώστου παρεμποδίσθηκε από την ασφάλεια του Τεζίτς, αυτός άρχισε να πυροβολεί προς τους άνδρες ασφαλείας. Ο επιτιθέμενος άνδρας έστρεψε το όπλο του προς τους άνδρες ασφαλείας και ζήτησε να δει τον Τεζίτς, διέφυγε δε όταν οι φύλακες προσπάθησαν να τον συλλάβουν δήλωσε ανωνύμως, κυβερνητικός αξιωματούχος.
Πηγή: skai.gr