Πούτιν προς Βρετανία: Ξεμπερδέψτε πρώτα με την έρευνα για τον κατάσκοπο

Η Βρετανία θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει την έρευνά της για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ στο έδαφός της, και μετά να επιδιώξει κάποια επικοινωνία με τη Μόσχα, διαμήνυσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Διευθετήστε τα πράγματα από την δική σας πλευρά και μετά θα μιλήσουμε μαζί σας», είπε ο κ. Πούτιν, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία Interfax και Tass.

Την ίδια στιγμή, η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι παίζει επικίνδυνο παιχνίδι με την υπόθεση Σκρίπαλ, η οποία μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες συνέπειες στις διμερείς σχέσεις.

Η τοποθέτηση Πούτιν ήλθε εν μέσω πληροφοριών ότι το μεγάλο μέρος της βρετανικής κυβέρνησης ήδη πιστεύει ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του 66χρονου Σκρίπαλ με νευροπαραλυτικό παράγοντα και σχεδιάζει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μιλήσει για θέμα ενώπιον της Βουλής στις 18:30 ώρα Ελλάδος.

Ο κ. Σκρίπαλ εργαζόταν για χρόνια στην υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού (GRU) όμως αποκαλύφθηκε ότι στην πραγματικότητα δρούσε ως διπλός πράκτορας για λογαριασμό των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το 2006 καταδικάστηκε σε 13ετή κάθειρξη στη Ρωσία όμως τέσσερα χρόνια αργότερα του επετράπη να διαφύγει στην Αγγλία μετά από ανταλλαγή κατασκόπων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί κάθε ανάμειξη στην δηλητηρίαση του Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια, οι οποίοι βρέθηκαν αναίσθητοι σε παγκάκι στο Σόλσμπουρι της νοτιοδυτικής Αγγλίας την προηγούμενη Κυριακή. Νοσηλεύονται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ, είπε το πρωί ότι το Κρεμλίνο θεωρεί «ανάρμοστη» οποιαδήποτε αναφορά σε πιθανή ρωσική εμπλοκή, ενώ εκπρόσωπος της πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο έκανε λόγο για «πολύ επικίνδυνο παιχνίδι» της βρετανικής κυβέρνησης με την κοινή γνώμη που θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία