Παραιτήθηκε ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος Τραμπ και πολέμιος των δασμών

Παραιτείται ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Γκάρι Κον, μία από τις ισχυρότερες φωνές υπέρ του ελεύθερου εμπορίου στους κόλπους της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Κον αποφάσισε να εγκαταλείψει την αμερικανική κυβέρνηση μία εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος Τραμπ προανήγγειλε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στις παγκόσμιες αγορές.

Ο κ. Κον, πρώην νούμερο 2 του τραπεζικού κολοσσού Goldman Sachs, αποχωρεί τη στιγμή που οι υπέρμαχοι του προστατευτισμού και οι οικονομικοί εθνικιστές κερδίζουν το πάνω χέρι στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.

Τις τελευταίες ημέρες, καθώς γινόταν φανερό πως ο κ. Τραμπ δεν προτίθεται να αναθεωρήσει την απόφασή του για δασμούς στα δύο μέταλλα, ο κ. Κον προσπαθούσε να μειώσει τις επιπτώσεις τους και να εξασφαλίσει διάφορες εξαιρέσεις.

«Ήταν τιμή μου να υπηρετώ τη χώρα μου και να εφαρμόσω αναπτυξιακές πολιτικές προς όφελος του αμερικανικού λαού, ειδικά το πέρασμα της ιστορικής φορολογικής μεταρρύθμισης. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία και εύχομαι σε αυτόν και στην κυβέρνηση μεγάλη επιτυχία στο μέλλον», αναφέρει ο κ. Κον στην γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Στη σύντομη θητεία του, που διήρκεσε μόλις 14 μήνες, ο κ. Κον έδρασε ως ένας από τους κυριότερους σχεδιαστές των μεγάλων φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύσεων που νομοθέτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι στα τέλη του περασμένου έτους.

Στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι η τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, όμως το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά πως θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα επιβαρύνει το χρέος.

Ο πρόεδρος Τραμπ συνεχάρη τον κ. Κον για την «εξαιρετική δουλειά» που έκανε, και τον αποκάλεσε «σπάνιο ταλέντο».
Πηγή: skai.gr