Συμφωνία για έναρξη αναθεώρησης του ισπανικού Συντάγματος λόγω Καταλονίας

Σε συμφωνία για έναρξη αναθεώρησης του Συντάγματος της Ισπανίας, που ορίζει τα δικαιώματα των 17 αυτόνομων κοινοτήτων της χώρας, κατέληξαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, πιθανώς δρομολογώντας πολιτική λύση στην κρίση στην Καταλονία.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν στη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα μελετήσει το Σύνταγμα για έξι μήνες, και στη συνέχεια θα καταθέσει τα συμπεράσματά της προς διαβούλευση στη Βουλή.

Ο κ. Σάντσεθ σημείωσε ότι οι Σοσιαλιστές θέλουν την συνταγματική αναθεώρηση ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της Καταλονίας στην Ισπανία.

Το μετά-Φράνκο Σύνταγμα του 1978, που εγκρίθηκε τότε με μεγάλη πλειοψηφία από τους Καταλανούς, προσφέρει ευρεία αυτονομία στις 17 περιοχές, όμως παράλληλα εγγυάται ότι η χώρα είναι αδιάσπαστη.

Οι καταλανοί αποσχιστές υποστηρίζουν ότι το αυτοδιοίκητο που απολαμβάνουν δεν επαρκεί, και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα χρήματα που μεταφέρουν κάθε χρόνο στη Μαδρίτη για να υποστηρίξουν τις υπόλοιπες περιοχές. Η Καταλονία είναι η πλουσιότερη κοινότητα της Ισπανίας και αντιστοιχεί στο 20% του εθνικού ΑΕΠ.

Το τι μέλλει γενέσθαι στην αντιπαράθεση Μαδρίτης - Βαρκελώνης παραμένει άγνωστο, μετά την χθεσινή ομιλία του καταλανού προέδρου Κάρλες Πουιζδεμόν, ο οποίος κήρυξε μεν ανεξαρτησία αλλά αμέσως μετά ζήτησε την αναστολή της απόσχισης για εβδομάδες ώστε να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση.

Η τοποθέτηση Πουιζδεμόν προκάλεσε ενόχληση αλλά και ερωτήματα στη Μαδρίτη, με τον κ. Ραχόι να καλεί σήμερα τον καταλανό πρόεδρο να διευκρινίσει εάν προέβη ή όχι σε κήρυξη ανεξαρτησίας.

Κατέστησε δε σαφές πως η απάντηση της Καταλονίας μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση, για πρώτη φορά, του Άρθρου 155 του Συντάγματος, που επιτρέπει στην Μαδρίτη να αναστείλει το αυτοδιοίκητο μίας περιοχής, να καθαιρέσει την τοπική κυβέρνηση και να επιβάλει τη συνταγματική τάξη, ακόμα και με τη βία.

Ο κ. Σάντσεθ είπε ότι οι Σοσιαλιστές στηρίζουν την προειδοποίηση Ραχόι για το Άρθρο 155.
Πηγή: skai.gr