Βόρεια Κορέα: Ο Τραμπ μας κήρυξε τον πόλεμο

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τον πόλεμο στην Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πιονγιάνγκ, σχολιάζοντας τα πρόσφατα «τιτιβίσματα» του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έγραψε την Κυριακή στο twitter ότι, αν ο Ρι Γιονγκ Χο απηχεί τις απόψεις του Κιμ, «κανείς από τους δύο δεν θα είναι εδώ για πολύ καιρό».

Ο Ρι Γιονγκ Χo προειδοποιεί πως μετά την «κήρυξη του πολέμου» η Πιονγιάνγκ έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε αντίποινα, μεταξύ των οποίων και η κατάρριψη αμερικανικών βομβαρδιστικών, ακόμα και αν αυτά δεν πετούν στον εναέριο χώρο της Βόρειας Κορέας.

«Όλος ο κόσμος θα πρέπει να θυμάται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν πρώτες τον πόλεμο στην χώρα μας», είπε ο Ρι σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, όπου παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Η απάντηση σχετικά με το ποιος δεν θα είναι εδώ για πολύ καιρό θα δοθεί σύντομα», προειδοποίησε ο Ρι.

Το βράδυ του Σαββάτου, αμερικανικά βομβαρδιστικά πέταξαν στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Βόρειας Κορέας, φτάνοντας βορειότερα από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική αποστολή των ΗΠΑ, στην περιοχή, τις τελευταίες δεκαετίες.

«Ο πρόεδρος έχει πολλές στρατιωτικές επιλογές για να κατανικήσει οποιαδήποτε απειλή», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο, κάνοντας λόγο για επίδειξη της αποφασιστικότητας των ΗΠΑ απέναντι στην «απερίσκεπτη συμπεριφορά» της Πιονγιάνγκ.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλο το εύρος των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων για να υπερασπιστούμε τα αμερικανικά εδάφη αλλά και τους συμμάχους μας», υπογράμμισε το πεντάγωνο, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Ρι, που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο δοκιμής υδρογονοβόμβας πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η συμπεριφορά του Τραμπ καθιστά «αναπόφευκτη» την «επίσκεψη» βορειοκορεατικών πυραύλων στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, προειδοποιούσε ήδη από το Σάββατο ο Ρι Γιόνγκ Χο, υποστηρίζοντας πως ύστερα από «μεγάλες προσπάθειες» η χώρα του απέχει μόνο «λίγα βήματα μακριά» από την ολοκλήρωσή της ως πυρηνική δύναμη.




Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας