Κλείσιμο

Τηλεφωνικές επαφές Ερντογάν για την αποκλιμάκωση της κρίσης στον Κόλπο

Διπλωματικές πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της διπλωματικής κρίσης με το Κατάρ αναλαμβάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας, για την αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Κάλιν δημοσίευσε μια δήλωση νωρίτερα, στην οποία ανέφερε ότι «οι χώρες της περιοχής πρέπει να αξιολογήσουν τις σχέσεις τους με βάση την ενότητα και την αλληλεγγύη και όχι με αβάσιμες ειδήσεις και ισχυρισμούς».

«Σε περιόδους όπου η περιοχή αναζητά ειρήνη και σταθερότητα, τα μέλη του ΣΣΚ, με τα οποία η Τουρκία βρίσκεται σε στρατηγική επιχειρηματική συμμαχία, πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη αυτών των κοινών στόχων μέσω διαπραγματεύσεων, διαλόγου και επικοινωνίας» πρόσθεσε ο Κάλιν.
  
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει όπως μπορεί για να εξομαλυνθούν οι διαφορές «σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο».
Τη Δευτέρα Ουάσιγκτον, Άγκυρα, Τεχεράνη και Μόσχα κάλεσαν σε διάλογο τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα αναλαμβάνει εφεξής τη διπλωματική εκπροσώπηση της «φίλης» Αιγύπτου στο Κατάρ, μέσω της πρεσβείας της στην καταρινή πρωτεύουσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την απόφαση του Καΐρου και τεσσάρων ακόμα αραβικών δυνάμεων να διακόψουν διπλωματικές σχέσεις με τη Ντόχα.
Πηγή: skai.gr