Πρωτοχρονιάτικο μακελειό με τουλάχιστον 35 νεκρούς σε κλαμπ της Κωνσταντινούπολης

Με αίμα βάφτηκε η πρωτοχρονιά στην Τουρκία.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 40 τραυματίστηκαν από ένοπλη επίθεση σε δημοφιλές κέντρο διασκέδασης στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον πρώτο επίσημο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο τοπικός κυβερνήτης.

Τουλάχιστον ένας δράστης άνοιξε αδιάκριτα πυρ με καλάσνικοφ εναντίον των 500 έως 600 θαμώνων που γιόρταζαν την αλλαγή του έτους στο κεντρικό κλαμπ Reina, δίπλα στον Βόσπορο. Πολλοί θαμώνες έπεσαν στα νερά για να σωθούν.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο τουλάχιστον ένας δράστης ήταν ντυμένος με στολή Άγιου Βασίλη, αν και η εν λόγω πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί. Νωρίτερα, τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται στο μακελειό να εμπλέκονται περισσότεροι ένοπλοι.

Άγνωστη παραμένει η τύχη του δράστη ή των δραστών, όμως λίγο μετά τις 4.00 τα ξημερώματα η παρουσία της Αστυνομίας γύρω από το κλαμπ άρχισε να μειώνεται σταδιακά.

Η επίθεση έλαβε χώρα στη μεγαλοαστική παραθαλάσσια ζώνη της Πόλης και παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που είχαν τεθεί σε ισχύ λόγω φόβων για τρομοκρατική επίθεση εν μέσω εορτών. Η εφημερίδα Hurriyet μεταδίδει ότι περίπου 25.000 αστυνομικοί βρίσκονταν επί ποδός στην Πόλη για την εορταστική περίοδο, ενώ η φιλοκυβερνητική «Sabah» τοποθετεί τον αριθμό σε 17.000.

Ο κυβερνήτης αποκάλεσε το περιστατικό τρομοκρατική ενέργεια. Έως τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται τουλάχιστον ένας αστυνομικός, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα φρουρούσε την είσοδο στο κλαμπ.

Οι τουρκικές Αρχές έχουν επιβάλει εμπάργκο στη μετάδοση πληροφοριών από μέσα ενημέρωσης.


IHA via AP


IHA via AP

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο Anadolu, ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ενημερωθεί για την υπόθεση από τον κυβερνήτη και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Την επίθεση καταδίκασε άμεσα ο Λευκός Οίκος, κάνοντας λόγο για «αγριότητα» από την πλευρά των δραστών. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες να υποστηρίξουν τις τουρκικές Αρχές όπως μπορούν.

Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος της υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και του επίτροπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Τη θλίψη του εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η σφαγή, λίγα λεπτά μετά την είσοδο του νέου έτους, έρχεται σαν τραγικός επίλογος για το 2016, που είδε την Τουρκία να θρηνεί εκατοντάδες νεκρούς σε σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων.

Πρόκειται για τη δεύτερη πολύνεκρη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη σε διάστημα τριών εβδομάδων. Περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου σε διπλή βομβιστική επίθεση έξω από το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Μπεσίκτας. Την ευθύνη ανέλαβε η κουρδική οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν, η οποία πιστεύεται ότι έχει αποσχιστεί από τις τάξεις του PKK.


IHA via AP


IHA via AP
Πηγή: skai.gr