Η Άγκυρα αντεπιτίθεται: Πογκρόμ συλλήψεων - Μαχητικά κατά PKΚ

Στην αντεπίθεση πέρασε η Άγκυρα λίγες μόνο ώρες μετά την ανάληψη ευθύνης από οργάνωση που συνδέεται με το PKK για την αιματηρή διπλή βομβιστική επίθεση που έγινε το Σάββατο το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, με συνέπεια το θάνατο 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 155.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 118 ανθρώπους στη διάρκεια εφόδων σε ολόκληρη την Τουρκία με στόχο στελέχη του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (ΗDP) ως ύποπτους για διασυνδέσεις με τους αντάρτες του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα) μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Τα ξημερώματα, περίπου 500 αστυνομικοί υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα και ένα ελικόπτερο εξαπέλυσαν επιχείρηση στην πόλη Άδανα της νότιας Τουρκίας και συνέλαβαν 25 αξιωματούχους του HDP.

Μονάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη συνέλαβαν σε χωριστές επιχειρήσεις 20 αξιωματούχους του φιλοκουρδικού κόμματος, περιλαμβανομένου του τοπικού επικεφαλής, και πραγματοποίησαν έρευνες σε διάφορες διευθύνσεις, μεταξύ των οποίων και τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην ίδια πόλη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.



Ανάμεσα στα 17 στελέχη του κόμματος που συνελήφθησαν στη διάρκεια εφόδων στην πρωτεύουσα είναι και ο ανώτερος αξιωματούχος του HDP στην Άγκυρα, μετέδωσε το πρακτορείο και πρόσθεσε ότι 51 άνθρωποι συνελήφθησαν στην πόλη Μερσίνη της νότιας Τουρκίας και πέντε στην βορειοδυτική επαρχία Μανίσα.

Οι ηγέτες του HDP, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, είναι ήδη προφυλακισμένοι αναμένοντας τη δίκη τους κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με το PKK και η Άγκυρα κατηγορεί συχνά το κόμμα ότι αποτελεί την πολιτική πτέρυγα της ένοπλης οργάνωσης. Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Παράλληλα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές κατά στόχων του PKK στα βόρεια του Ιράκ, αργά το Σάββατο το βράδυ.
 Στο στόχαστρο των αεροπορικών επιδρομών βρέθηκε ένα διοικητήριο, θέσεις μάχης των Κούρδων, καθώς κι αποθήκες οπλισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Η ριζοσπαστική οργάνωση που πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) είναι Τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK).

«Η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μάχη της κατά της τρομοκρατίας μέχρι τέλους» διεμήνυσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.



Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr