Κλείσιμο

Η στενή συνεργασία ΗΠΑ - Ευρώπης στο τραπέζι Ομπάμα - Ευρωπαίων

Στη ανάγκη διατήρησης, και ενίσχυσης της στενής συνεργασίας Ευρώπης - ΗΠΑ «βάσει των κοινών αξιών» των δύο πλευρών συμφώνησαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ηγέτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών κατά τη μίνι Σύνοδο στο Βερολίνο. Αμέσως μετά, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αποχώρησε για το αεροδρόμιο, καθώς θα ταξιδέψει στο Περού.

Στον απόηχο της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, αλλά και της κοινής συνέντευξης Μέρκελ – Ομπάμα την Πέμπτη οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία στενής ευρωατλαντικής συνεργασίας μέσω πολυμερών θεσμών όπως το ΝΑΤΟ, κάλεσαν τη Μόσχα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το ζήτημα της Κριμαίας, ενώ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στο Συριακό και ιδιαίτερα το Χαλέπι.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση στη γερμανική καγκελαρία έγινε σε καλό κλίμα. Εκτός του Μπαράκ Ομπάμα και της Άνγκελα Μέρκελ μετέσχαν ο γάλλος προέδρος Φρανσουά Ολάντ, η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την Παρασκευή πως είναι βέβαιος ότι ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα διατηρήσει την ηγεσία των ΗΠΑ στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ είχαν συνάντηση στη Λίμα.

Πηγή: skai.gr