Κλείσιμο

Φαρμάκι το τελευταίο ντιμπέιτ Τραμπ και Χίλαρι - O Τραμπ ίσως αρνηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών

Στην τελικά ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου βρίσκονται πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφού ολοκληρώθηκε το τρίτο και «φαρμακερό» ντιμπέιτ μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μία πρωτοφανή κίνηση για προεδρικό υποψήφιο, ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποδεχτεί το αποτέλεσμα της κάλπης εάν ηττηθεί, ουσιαστικά κλιμακώνοντας τους ισχυρισμούς που έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες περί «στημένων» εκλογών

Η υποψήφια των Δημοκρατικών χαρακτήρισε τη δήλωσή του «τρομακτική», προσθέτοντας πως η αμερικανική δημοκρατία «δεν λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο».

Αν και ακόμα δεν υπάρχει σαφής δημοσκοπική εικόνα για το ποιος επικράτησε στην τελευταία τηλεμαχία, μία πρώτη έρευνα του δικτύου CNN έδειξε ότι το 52% έκρινε ότι η κ. Κλίντον κέρδισε, έναντι ποσοστού 39% υπέρ του κ. Τραμπ.

Στο ίδιος μήκος κύματος και και δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου YouGov, σύμφωνα με την οποία το 49% έκρινε ότι νικήτρια ήταν η Κλίντον, ενώ το 39% έκρινε πως νίκησε ο κ. Τραμπ. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.503 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ.

Η τηλεμαχία

Η σύγκρουση ξεκίνησε στις 4:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) στο στάδιο του Πανεπιστημίου της Νεβάδας στο Λας Βέγκας, με ερωτήσεις για τον διορισμό δικαστών στο ανώτατο δικαστήριο (Άρειο Πάγο) των ΗΠΑ και τον ρόλο τους σε μεγάλα θέματα που απασχολούν τους Αμερικανούς, όπως τις αμβλώσεις.

Η διάρκεια της τηλεοπτικής διαμάχης είχε διάρκεια 90 λεπτά και ήταν χωρισμένη σε έξι ενότητες των 15 λεπτών έκαστη.

Οι δύο τους απάντησαν σε ερωτήσεις του παρουσιαστή Chris Wallace σχετικά με την οικονομία, το εθνικό χρέος, τη μετανάστευση, την εξωτερική πολιτική αλλά και τα κρίσιμα για τις ΗΠΑ ζήτηματα της οπλοκατοχής και του δικαιώματος των αμβλώσεων. 

Στο κρίσιμο debate, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τρεις φορές την Χίλαρι «κακιά γυναίκα», ενώ εκείνη με τη σειρά της, τον αποκάλεσε «μισογύνη» και «προδότη». Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προκάλεσε αίσθηση όταν δήλωσε ότι δεν ξέρει αν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και πως αυτό θα το αποφασίσει εκείνη τη στιγμή, σημειώνοντας ότι «οι εκλογές αυτές είναι στημένες».

Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι καμία από τις προτάσεις της δεν αυξάνει το έλλειμμα της αμερικανικής οικονομίας, ενώ παράλληλα, τόνισε ότι η ανάπτυξη στην οικονομία των ΗΠΑ, θα έρθει από την οικονομική αναβάθμιση της μεσαίας τάξης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα κάνει περισσότερα για τους Αφροαμερικανούς και τους Λατίνους, από όπου η Χίλαρι Κλίντον μπορεί να κάνει αν μπορούσε να ζήσει 10 ζωές. Παράλληλα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η Κλίντον συγκεντρώνει χρήματα από τους ανθρώπους, που θέλει να έχει υπό τον έλεγχό της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν μπορεί από τώρα να πει αν θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών τις οποίες χαρακτηρίσε στημένες. «Όταν έρθει αυτή η ώρα θα το δω. Θέλω όμως να πω ότι τα ΜΜΕ στη χώρα είναι πολύ διεφθαρμένα και επίσης η κ. Κλίντον δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφια. Για αυτό λέω ότι οι εκλογές είναι στημένες», είπε ο Αμερικανός μεγιστάνας.

Η θέση του κ. Τραμπ έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Ρεπουμπλικανική παράταξη.

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του, Μάικ Πενς, δήλωσε πριν το ντιμπέιτ ότι θα δεχτεί το αποτέλεσμα της κάλπης, ενώ αμέσως μετά την τηλεμαχία και η επικεφαλής της εκστρατείας τους, Κεϊλίν Κόνγουεϊ, αποχώρησε στη μέση μίας συνέντευξης όταν πιέστηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει τις δηλώσεις Τραμπ.

Η κ. Κόνγουεϊ αρχικά απάντησε ότι δεν θα χρειαστεί να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα διότι ο κ. Τραμπ θα επικρατήσει στις εκλογές, ενώ στη συνέχεια υποχρεώθηκε να διευκρινίσει ότι θα πρέπει να γίνει δεκτό το αποτέλεσμα εάν δεν υπάρχουν αποδείξεις για ευρεία νοθεία και προβλήματα.

Μεταναστευτικό

Οι δύο αντίπαλοι «μονομάχησαν» για το ζήτημα της μετανάστευσης με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να υποστηρίζει τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων λέγοντας ότι η συνοριοφυλακή θα είναι ισχυρότερη. «Θα χτίσω ένα μεγάλο τείχος.Θα διώξω τα ναρκωτικά. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έρχεται από τα νότια σύνορά μας», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε "πυρά" κατά του Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας πως έχει απελάσει παράνομους μετανάστες από τη χώρα ενώ επιτέθηκε σε όσους μπαίνουν παράνομα στις ΗΠΑ, ζητώντας να γίνουν νόμιμοι πολίτες της χώρας. 

Η Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι θέλει ασφαλή σύνορα και πως αν κάποιος αποδειχθεί παράνομος θα απελαθεί. Πρόσθεσε ότι δεν θέλει να χωριστούν οικογένειες ενώ οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να βοηθηθούν. «Δεν πρέπει να πληρώνονται λιγότερα από τους υπόλοιπους. Κάτι πρέπει να κάνουμε», είπε η κ. Κλίντον.

«Ροζ» σκάνδαλα

Σε σχετική ερώτηση για το θέμα των ισχυρισμών περί σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών από τον Ντόναντ Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος υποστήριξε ότι όλα είναι ψέματα και κατηγόρησε τις καταγγέλλουσες πως «είτε θέλουν να αποκτήσουν φήμη είτε είναι μέλη της καμπάνιας της Χίλαρι». «Δεν έκανα τίποτα και για αυτό δεν χρειάστηκε να ζητήσω ούτε συγγνώμη από την γυναίκα μου», σμείωσε ο Τραμπ.

Ρωσία και υπόθεση Wikileaks

Στο τρίτο debate τέθηκε και το ζήτημα των wikileaks και των emails της Χίλαρι Κλίντον αλλά και ο ρόλος που διαδραματίζει η Ρωσία στις αμερικανικές εκλογές.  Από την πλευρά της η υποψήφια των Δημοκρατικών ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι έχουν χακάρει λογαριασμούς του κράτους και δίνουν πληροφορίες στα wikileaks ενώ υποστήριξε ότι «θα πρέπει ο κ. Τραμπ να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει σχέσεις με τον Πούτιν».

Ο μεγιστάνας απάντησε ότι δεν έχει σχέσεις με τον Πούτιν, ούτε τον έχει ποτέ του συναντήσει, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αν μπορεί να συνεργαστεί μαζί του θα το κάνει προκειμένου να νικηθεί το ISIS. «O Πούτιν έχει νικήσει κατά κράτος στην εξωτερική πολιτική τόσο την Χίλαρι Κλίντον όσο και τον Μπαράκ Ομπάμα και για αυτό τον αντιπαθούν», σημείωσε ο Τραμπ.  

Γιατί ο λαός πρέπει να ψηφίσει εσας;

Στην ερώτηση, γιατί πρέπει να εκλέξουν εσάς στο ανώτατο αξίωμα, η Χίλαρι Κλίντον τόνισε: «Απευθύνομαι σε όλους. Θά στηρίξω την αμερικανική οικογένεια. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή όλων». Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ, είπε: «Θέλω να κάνω την Αμερική καλύτερη, ισχυρότερη. Χρειαζόμαστε "νόμο και τάξη". Περισσότερη Δικαιοσύνη. Μπορούμε να κάνουμε πολλά. Η Κλίντον υπόσχεται πολλά όμως μετά θα αγνοήσει τον κόσμο».

Εξωτερική πολιτική

Η Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε πως αν εκλεγεί, «δεν πρόκειται να στείλουμε αμερικανούς στρατιώτες στο Ιρακ». Συνέχισε λέγοντας ότι «θέλουμε να βρούμε τους ηγέτες αλλά να εντοπίσουμε και τους μαχητές του ISIS. Ο Ντόναλντ είναι το πιο επικίνδυνο άτομο να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ».

Στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, ο μεγιστάνας σημείωσε: «Είχαμε την Μοσούλη και τη χάσαμε λόγω δικών της λαθών. Το Ιράν καταλαμβάνει το Ιράκ αυτή τη στιγμή.Τ ο Χαλεπι είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτά οφείλονται στη Χίλαρι. Οι πρόσφυγες από τη Συρία είναι ο Δούρειος Ίππος του ISIS. O Άσαντ είναι πολύ πιο έξυπνος από την Χίλαρι ή τον Ομπάμα».
 
 
Πηγή: skai.gr