Σκληρή προειδοποίηση ΗΠΑ στον Άσαντ να μην χτυπά κοντά στις αμερικανικές δυνάμεις

Σαφή προειδοποίηση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ να μην πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές κοντά σε αμερικανικές ή συμμαχικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία απηύθυνε η Ουάσιγκτον, στον απόηχο της αποκάλυψης ότι την Πέμπτη οι ΗΠΑ απογείωσαν εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη ώστε να αναχαιτίσουν συριακά βομβαρδιστικά.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στην πόλη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, όπου κούρδοι αντάρτες, υποστηριζόμενοι από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Τα αμερικανικά μαχητικά έφτασαν στην περιοχή την ώρα που δύο συριακά βομβαρδιστικά Su-24 απομακρύνονταν, όμως κανένας αμερικανός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε από τα συριακά πλήγματα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, λοχαγός Τζεφ Ντέιβις.

«Όπως έχουμε πει στο παρελθόν, συστήνουμε στο συριακό καθεστώς να μην επεμβαίνει [εκεί όπου βρίσκονται] συμμαχικές δυνάμεις και οι εταίροι μας», δήλωσε ο κ. Ντέιβις, σημειώνοντας πως η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές πως θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να προστατεύσει τα στρατεύματά της επί του πεδίου.

Το όλο περιστατικό φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στη Συρία, με κίνδυνο απευθείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις συριακές δυνάμεις.

Τέτοια εξέλιξη θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες, με δεδομένο μάλιστα ότι το καθεστώς Άσαντ στηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 300 άνδρες των ειδικών δυνάμεων στις ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr