Ισχυρό σινιάλο αναθέρμανσης σε εμπόριο και ενέργεια από Πούτιν και Ερντογάν

Για την αποκατάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων δεσμεύθηκαν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πουτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογαν κατά τη πρώτη τους συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη μετά την βαθιά κρίση στις διμερείς σχέσεις τους που προκλήθηκε από την κατάρριψη ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά το Νοέμβριο.

Στο πρώτο επίσημο ταξίδι του τούρκου προέδρου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, οι δύο ηγέτες δήλωσαν την πρόθεσή τους για πλήρη αποκατάσταση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, με έμφαση στην εκπλήρωση έργων στον τομέα της ενέργειας.

«Η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν είναι η έκφραση της αμοιβαίας καλής θέλησης για να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας», είπε ο κ. Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. «Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε τις σχέσεις μας στο επίπεδο που ήταν πριν το επεισόδιο με το αεροσκάφος και να την βελτιώσουμε περαιτέρω», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «άξονα φιλίας» ανάμεσα στις δύο χώρες και χαρακτήρισε τον κ. Πούτιν «φίλο» του, σχόλια που έρχονται σε ξεκάθαρη αντίθεση με τις πρόσφατες τοποθετήσεις τους για Δυτικούς ηγέτες, τους οποίους έχει κατηγορήσει ότι δεν έχουν επιδείξει την απαραίτητη αλληλεγγύη προς την Άγκυρα μετά το πραξικόπημα.

Ο κ. Πούτιν εξέφρασε την επιθυμία για επαναφορά των ρωσοτουρκικών σχέσεων στο σημείο που βρίσκονταν μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά τον περασμένο Νοέμβριο, όμως κατέστησε σαφές ότι η όλη διαδικασία θα γίνει σταδιακά και απέφευγε να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ενδεικτικά, ο ρώσος ηγέτης δεν έδωσε σαφές στίγμα για το πότε θα επιτραπούν εκ νέου οι πτήσεις τσάρτερ για την εύκολη μετάβαση ρώσων τουριστών στην Τουρκία, ούτε για το πότε θα υπογράψει την άρση του εμπάργκο που έχει επιβάλει η ρωσική πλευρά σε τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Στο κρίσιμο ενεργειακό μέτωπο
, Πούτιν και Ερντογάν αναβίωσαν το σχέδιο για κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, που θα μεταφέρει ρώσικο αέριο στην Τουρκία και την Ε.Ε., διερχόμενος μέσω και της Ελλάδας.

Ο κ. Ερντογαν δήλωσε χαρακτηριστικά πως το έργο θα πρέπει να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, ενώ ο κ. Πούτιν από την πλευρά του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης των εργασιών στο άμεσο μέλλον.

Υπενθυμίζεται πάντως πως οι Βρυξέλλες έχουν εκφράσει εξ αρχής ενστάσεις για το εν λόγω σχέδιο.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη συνεργασία τους για την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού της Τουρκίας, το οποίο και αποτελεί στρατηγική κοινή επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ακόμα τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου και τόνωση της διακρατικής συνεργασίας σε θέματα άμυνας. Σημειώνεται πως η Τουρκία είναι μέλος του NATO και διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη Συμμαχία.

Εκτός ατζέντας έχει μείνει πάντως έως τώρα το θέμα της Συρίας, όπου Άγκυρα και Μόσχα υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές, με δεδομένο ότι η Μόσχα στηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ ενώ η Άγκυρα 

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι θα υπάρξει νέα, ειδική συνάντηση για το συριακό ζήτημα, με τη συμμετοχή και στρατιωτικών αξιωματούχων.
Πηγή: skai.gr