Κλείσιμο

Απαισιόδοξη η Τουρκία για απελευθέρωση των θεωρήσεων

Απαισιόδοξος για την προοπτική απελευθέρωσης των θεωρήσεων για είσοδο των τούρκων πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, μετά από επαφές που είχε στις Βρυξέλλες.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν θα έλεγα ότι έχουμε πολλές ελπίδες», δήλωσε ο υπουργός Βολκάν Μποζκίρ, μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν.

Μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Μποζκίρ σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις έχουν πλέον φτάσει σε αδιέξοδο και τόνισε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να βρουν μία «νέα φόρμουλα» ώστε να υπάρξει οριστική συμφωνία για τις βίζες. Οι δηλώσεις έγιναν στα τουρκικά και μεταφέρονται μεταφρασμένες από διεθνή πρακτορεία.

Βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας, καθώς η Ε.Ε. εκτιμά ότι οι ευρείς ορισμοί που περιέχει ο νόμος επιτρέπουν στην Άγκυρα να διώκει αντιφρονούντες ως τρομοκράτες και να περιορίζει την ελευθερία του λόγου.

Το Ευρωκοινοβούλιο, που θα πρέπει επίσης να επικυρώσει την απελευθέρωση των θεωρήσεων, έχει «παγώσει» την όλη διαδικασία ακριβώς λόγω της άρνησης της Άγκυρας να δεχτεί τις αλλαγές που ζητά η Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου είναι ένα από τα πέντε προαπαιτούμενα που δεν έχει ακόμα εκπληρώσει η Τουρκία, ενώ από την πλευρά της η Άγκυρα αντιτείνει ότι έχει υλοποιήσει όλες τις 72 προϋποθέσεις.

Ειδικά για το θέμα της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, η Τουρκία επιμένει ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν τροποποιήσεις τη στιγμή που η χώρα απειλείται από το PKK και το Ισλαμικό Κράτος.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Ε.Ε. τις τελευταίες ημέρες για «υποκρισία», προειδοποιώντας μάλιστα ότι η Άγκυρα θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο εάν δεν είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία.

Η κόντρα μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών μπορεί να τορπιλίσει την ευρύτερη συμφωνία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η οποία έχει ελαχιστοποιήσει τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά.
Πηγή: skai.gr