Μόσχα: «Μη φιλική» πράξη η κατάρριψη του μαχητικού μας – ετοιμάζουμε πακέτο μέτρων

Η Ρωσία αντιλαμβάνεται την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικά F-16 ως μία «μη φιλική» πράξη και εξετάζει ένα πακέτο μέτρων ως αντίδραση σε παρόμοια περιστατικά, ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το ρωσικό ΥΕΘΑ επαναλαμβάνει τη θέση της Μόσχας πως το κατεστραμμένο μαχητικό ουδέποτε παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο και αναφέρει πως έχει επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία στον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο.

Τονίζει ακόμα ότι η ρωσική Αεροπορία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Συρία.

Η Ρωσία ουσιαστικά αναμένει τις αποφάσεις που θα λάβει το NATO, το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως μετά από τουρκικό αίτημα από τις 17:00 το απόγευμα. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Δεν είναι γνωστό αν η Άγκυρα θα ζητήσει την ενεργοποίηση του «μαλακού» Άρθρου 4 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, το οποίο προβλέπει απλώς συνεννόηση μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, ή το βαρυσήμαντο Άρθρο 5, το οποίο ουσιαστικά ενσωματώνει την ιδέα της κοινής άμυνας και ορίζει ότι η επίθεση εναντίον ενός μέλους συνιστά επίθεση εναντίον όλων.

Αμφιλεγόμενες παραμένουν
οι συνθήκες υπό τις οποίες καταρρίφθηκε το ρωσικό Su-24. Η Μόσχα υποστηρίζει πως το μαχητικό της ουδέποτε παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος πέταξε πάνω από τουρκικό έδαφος και χτυπήθηκε μετά από 10 προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών.

Σε αιχμηρότατες δηλώσεις του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την επίθεση ως «μαχαιριά στην πλάτη» από «συνεργούς τρομοκρατών», και επέκρινε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να στραφεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τους ρώσους πολίτες να μην επισκέπτονται την Τουρκία και ακύρωσε την προηγουμένως προγραμματισμένη επίσκεψή του στη χώρα, η οποία θα λάμβανε χώρα αύριο.

Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ενεργήσει εναντίον οποιουδήποτε παραβιάσει τα σύνορά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.
Πηγή: skai.gr