Ενέκρινε την τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η γαλλική Εθνοσυνέλευση (upd)

Πράσινο φως στο αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης για παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για περίοδο τριών μηνών με δυνατότητα επιπλέον επέκτασης, κατόπιν προηγούμενης έγκρισης από το Κοινοβούλιο, έδωσε σήμερα η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας με ψήφους 551 υπέρ, 6 κατά και 1 αποχή.

«Η  κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να παραταθεί σε όλη την Επικράτεια», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς τονίζοντας:

«Άλλες ελευθερίες έχουν ήδη ή δύναται να περιορισθούν προσωρινά [...] Έχουμε πόλεμο!», ενώ ξεκάθαρα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ακόμη και τρομοκρατικών επιθέσεων με χημικά ή βιολογικά όπλα εναντίον της χώρας του.

«Η Γαλλία θα απαντήσει στο μίσος με αδερφοσύνη, στον τρόμο με τον νόμο, στον φανατισμό με την ελπίδα. Ούσα απλώς η Γαλλία», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Πρόεδρος Ολάντ.
 
Την ανησυχία της εξέφρασε άμεσα η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιώντας ότι τα μέτρα που θα επιβληθούν στα πλαίσια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να προστατεύουν το κοινό «χωρίς να ποδοπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα», «θα πρέπει να είναι προσωρινά, εποπτευόμενα και να εφαρμόζονται με αίσθημα δικαίου, δηλαδή μόνον εφόσον είναι απολύτως απαραίτητα», τονίζει σε σχετική δήλωσή του ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, John Dalhuisen.

Η γαλλική κυβέρνηση μεταξύ άλλων ζήτησε να της χορηγηθεί η σχετική εξουσία για κατ΄οίκον συλλήψεις υπόπτων και έρευνες χωρίς ένταλμα αλλά και για έλεγχο του Τύπου.

O Dalhuisen έκανε λόγο για «προβληματικές μακροπρόθεσμες νομοθετικές αλλαγές» σχολιάζοντας τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, οι οποίες, όπως είπε, περιλαμβάνουν την αναθεώρηση των περιπτώσεων στις οποίες μπορεί ένας ύποπτος να πυροβοληθεί, διευρυμένες δυνατότητες παρακολούθησης αλλά και την δυνατότητα αφαίρεσης από πολίτες με διπλή υπηκοότητα, της γαλλικής.
Πηγή: BBC - Le Monde - skai.gr