Αιχμές Γαλλίας για Πούτιν για τη ρωσική εμπλοκή στη Συρία

«Βολές» κατά της Ρωσίας, την οποία εμμέσως κατηγόρησε πως δεν στοχοθετεί το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, εξαπέλυσε σήμερα Πέμπτη ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, μια μέρα πριν την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Παρίσι για διαπραγματεύσεις πάνω στην ουκρανική κρίση.

«Όταν θέλουμε να επιτεθούμε στην τρομοκρατία, καταστρέφουμε αρχικά τις βάσεις του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε με νόημα ο κ. Βαλς. «Παρατηρώ ότι δυστυχώς δεν είναι αυτή η ρωσική θέση».

Ο γάλλος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ηθικό σφάλμα, φυσικά, αλλά κυρίως πολιτικό σφάλμα να βασίζεται κάποιος στον [πρόεδρο της Συρίας] Μπασάρ αλ- Άσαντ», επικρίνοντας έτσι τη στήριξη του Κρεμλίνου στο συριακό καθεστώς.

Ο κ. Βαλς εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του γιατί η λύση αυτή δεν συμπεριλαμβάνει «τις χώρες της περιοχής και κυρίως τις σουνιτικές χώρες».

Παρ' όλα αυτά, ο γάλλος πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως ο πρόεδρος Πούτιν παραμένει «ένας εταίρος [...] για την εξεύρεση μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης, μιας μετάβασης με την μετριοπαθή αντιπολίτευση και στοιχεία του καθεστώτος» στη Συρία.

Αύριο Παρασκευή, ο πρόεδρος της γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να έχει συνομιλίες στο Παρίσι με τον πρόεδρο Πούτιν, με βασικό θέμα την κρίση στη Συρία. Θα ακολουθήσει η σύνοδος που έχει ως αντικείμενο την ειρήνευση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις από την Τετάρτη εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία αλλά και εναντίον «άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων» που μάχονται το καθεστώς του Άσαντ.

Το ΙΚ δεν έχει παρουσία σε πολλές από τις ζώνες όπου εκτελούν αποστολές τα ρωσικά αεροσκάφη, γεγονός που γεννά αμφιβολίες για τους πραγματικούς στόχους της Ρωσίας στην περιοχή, αν δηλαδή θέλει να πολεμήσει τους τζιχαντιστές ή απλώς να βοηθήσει τον παραδοσιακό σύμμαχό της, τον πρόεδρο Άσαντ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο