Ουκρανία: Στα πρόθυρα εμφυλίου - στους 25 οι νεκροί - ζωντανά εικόνα από το Κίεβο

Έκκληση για τον τερματισμό των αιματηρών ταραχών απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις πρώτες του δηλώσεις μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων στο Κίεβο που έχουν κοστίσει τη ζωή, επισήμως, σε 25 ανθρώπους σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Στους 241 επισήμως οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο εκ των οποίων 79 αστυνομικοί και πέντε δημοσιογράφοι.

Όπως μεταδίδουν πάντως μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τα οποία επικαλούνται ιατρικές πηγές ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.000 εκ των οποίων αρκετοί είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Σε μια προφανή προσπάθεια εκτόνωσης της εξαιρετικά δραματικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, η οποία είναι στα πρόθυρα της εμφύλιας σύρραξης, ο ουκρανός πρόεδρος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου, ανέφερε σε διάγγελμά του προς το έθνος ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Απευθείας μετάδοση από το Κίεβο μέσω ρωσικού σταθμού: 



Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς
προέτρεψε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να αποστασιοποιηθούν από τους ακραίους ριζοσπάστες, όπως αναφέρεται στη δήλωσή του, έτσι ώστε να "μπορέσει να συνομιλήσει διαφορετικά μαζί τους".

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε επίσης ότι η αντιπολίτευση έχει «περάσει τη διαχωριστική γραμμή», ελπίζοντας ότι θα έρθει στην εξουσία μέσα από τους "δρόμους" και όπως είπε οι ένοχοι αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

«Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν παραμελήσει την αρχή της δημοκρατίας που ορίζει ότι η εξουσία λαμβάνεται μετά τις εκλογές και όχι στο δρόμο (...) Πέρασαν αυτή τη διαχωριστική γραμμή καλώντας τους πολίτες να πάρουν τα όπλα» , δήλωσε ο πρόεδρος στο διάγγελμά του και ενώ η επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν σε εξέλιξη κατά των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου.

«Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του νόμου και οι δράστες θα εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Οι αρχές στο Κίεβο έκλεισαν το μετρό της πόλης, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο να δηλώνει ότι η κίνηση αυτή έγινε για να εμποδιστούν οι διαδηλωτές να προσεγγίσουν το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η κίνηση των πολιτών στο Κίεβο θα πρέπει να περιορίζεται έως τα μεσάνυχτα, ενώ κλήθηκαν οι επιχειρήσεις να μην ανοίξουν την Τετάρτη, για λόγους ασφαλείας.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Τρίτη τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία «δεν θα επιλύσει την κρίση».

Kiev, February 18, 2014 (Reuters / Vasily Fedosenko)

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας από τους δρόμους του Κιέβου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο αντρών την Τρίτη ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με πηγές της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε προς τον Γιανουκόβιτς «την σοβαρή ανησυχία του για την κρίση στους δρόμους του Κιέβου». Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν «κάλεσε τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις της κυβέρνησης και να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση ». Η Ουάσινγκτον καταδικάζει τη βία, από όπου και αν προέρχεται , αλλά «η κυβέρνηση, έχει την ευθύνη να ηρεμήσει την κατάσταση» προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τασκ θα μιλήσει εκτάκτως στο κοινοβούλιο για το ουκρανικό.


Πηγή: Newsdesk, ΑΜΠΕ