Η απειλή βίας είναι «πραγματική», προειδοποιεί τη Συρία ο Τζον Κέρι

Αυστηρή προειδοποίηση προς τη Συρία πως «η απειλή [για χρήση στρατιωτικής] βίας είναι πραγματική», σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν συμμορφωθεί με το σχέδιο χημικού αφοπλισμού της, απηύθυνε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι.

«Δεν μπορούμε να έχουμε κενά λόγια», συμπλήρωσε ο κ. Κέρι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ, όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για την επίμαχη συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο ισραηλινός ηγέτης έχει χαιρετήσει τη συμφωνία, προσθέτοντας όμως πως θα κριθεί με γνώμονα το εάν θα πετύχει την «πλήρη καταστροφή» των συριακών χημικών αποθεμάτων.

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε πως η συμφωνία που επετεύχθη στην Γενεύη «έχει την πλήρη δυνατότητα [...] να αφαιρέσει όλα τα χημικά όπλα από τη Συρία».

Η συμφωνία επιβάλει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα στη Δαμασκό, ζητώντας από το καθεστώς Άσαντ να στείλει λεπτομερή στοιχεία για ολόκληρο το χημικό του οπλοστάσιο έως το ερχόμενο Σάββατο.

Όπως δήλωσε το Σάββατο ο κ. Κέρι, μιλώντας στο πλευρό του ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, οι εμπειρογνώμονες που θα σταλούν για να ερευνήσουν το συριακό χημικό οπλοστάσιο θα πρέπει να βρίσκονται «στο έδαφος» της Συρίας έως τον Νοέμβριο, με στόχο των αφοπλισμό έως τα μέσα του 2014.

Στόχος του σχεδίου είναι η «καταστροφή» του χημικού οπλισμού που διαθέτει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων μεταφοράς των εν λόγω όπλων εκτός των συνόρων της Συρίας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ