Εκ νέου την ονομασία Στάλινγκραντ λαμβάνει η πόλη Βόλγκογκραντ

Την ιστορική και συμβολική ονομασία Στάλινγκραντ (Πόλη του Στάλιν) θα φέρει και πάλι η ρωσική πόλη Βόλγκογκραντ, τουλάχιστον κατά τους εορτασμούς για τη Συμμαχική νίκη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ITAR-Tass.

Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ενέκρινε σήμερα, 31 Ιανουαρίου, ένα μέτρο που ορίζει πως το Βόλγκογκραντ θα φέρει την ονομασία Στάλινγκραντ σε όλα τα επίσημα έγγραφα στις 9 Μαΐου, την Ημέρα της Νίκης, και σε τέσσερις άλλες ημερομηνίες που σχετίζονται με τη μάχη.

Μεταξύ του Ιουλίου 1942 και του Φεβρουαρίου 1943 το Στάλινγκραντ απετέλεσε πεδίο μίας εκ των σημαντικότερων νικών του Ερυθρού Στρατού εναντίον της Wehrmacht κατά τον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο».

Η μάχη, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι, έληξε στις 2 Φεβρουαρίου του 1943, και η Ρωσία σχεδιάζει μεγάλες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 70ης επετείου από τη σοβιετική νίκη.

Ο πόλη μετονομάστηκε σε Βόλγκογκραντ το 1961, στον απόηχο μίας πολύκροτης ομιλίας του Νικίτα Χρουστσέφ στο 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε ΕΣΣΔ, κατά την οποία ο σοβιετικός ηγέτης κατήγγειλε τα εγκλήματα του σταλινικού καθεστώτος, εκκινώντας μία ευρύτερη εκστρατεία «αποσταλινοποίησης» από την πλευρά της Μόσχας.
Πηγή: skai.gr