Κλείσιμο

Έπαινοι Βρυξελλών για την Κυπριακή Προεδρία

Χωρίς σημαντικές αποφάσεις αλλά με μια αίσθηση σταδιακής επιστροφής σε φυσιολογικές συνθήκες μετά τα «χειρότερα της κρίσης», έκλεισε την Παρασκευή η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν επίσης την ευκαιρία να συγχαρούν την Κύπρο για την επιτυχημένη και παραγωγική της Προεδρία.

Η σύνοδος τελείωσε περίπου το μεσημέρι όπως είχε προγραμματιστεί με την υιοθέτηση των συμπερασμάτων που σε μεγάλο βαθμό είχαν συμφωνηθεί εκ των προτέρων. Το αμφιλεγόμενο ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας είχε συμφωνηθεί το προηγούμενο βράδυ.

Ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy είπε σε δημοσιογράφους ότι στη συνάντηση των ηγετών συζητήθηκε το μέλλον της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και έδωσε εντολή στην Ύπατη Εκπρόσωπο Catherine Ashton να αναπτύξει σχετικές προτάσεις και να κάνει αναφορά το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.

Το δεύτερο μέρος της συνάντησης αφιερώθηκε στην κατάσταση στη Συρία, για την οποία οι ηγέτες, σύμφωνα με τον Βέλγο, νιώθουν «αποτροπιασμό».

Ο Van Rompuy επαίνεσε επίσης τον Πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, για την «εξαιρετική συνεργασία» μεταξύ του γραφείου του και της Κυπριακής Προεδρίας.
«Ήταν η πρώτη Προεδρία της χώρας από την ένταξή της, που είχε απόλυτο στόχο το κοινό συμφέρον της Ένωσης», τόνισε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό 2014-2020, είπε:
«Ήταν ουσιαστική δουλειά, ακόμη και εάν η τελική συμφωνία θα βρεθεί στις αρχές του επόμενου έτους». Σημειώνεται ωστόσο ότι η πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, δέχθηκε δριμεία κριτική.

«Αγαπημένη μας Ιθάκη»


Ο πρόεδρος του Συμβουλίου πίστωσε επίσης στην Κύπρο την «γέννηση» του ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας, μετά τη θετική ψηφοφορία την Τρίτη στο Κοινοβούλιο, δίνοντας ένα τέλος στην 40ετή «Οδύσσεια» όπως περιέγραψε ο Rompuy. «Ακόμη και εάν δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιο νησί της Μεσογείου έζησε ο ιστορικός Οδυσσέας, για την Ευρώπη, στην περίπτωση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας, η αγαπημένη μας Ιθάκη είναι η Κύπρος», υπογράμμισε.

Πολύ θετικά για τον Χριστόφια ήταν και τα σχόλια του προέδρου της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, ο οποίος τον επαίνεσε για την «αφοσίωση και σκληρή δουλειά», λέγοντας ότι η χώρα προσπαθούσε ενώ παράλληλα είχε να αντιμετωπίσει και μια δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Ο Barroso ανέφερε επίσης άλλα επιτεύγματα ως «ιδιαίτερα σημαντικά», όπως τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, τη διακυβέρνηση του Schengen και το κοινό σύστημα ασύλου.

Ο Χριστόφιας από τη μεριά του είπε ότι η Προεδρία ήταν «δύσκολη δίκη» για τη χώρα, ωστόσο τόνισε ότι η ομάδα του πιστεύει ότι τα κατάφερε. Ευχαρίστησε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για τη βοήθειά τους, λέγοντας ότι ήταν πολύτιμη για μια χώρα που αναλάμβανε για πρώτη φορά την Προεδρία.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ξεχώρισε τη Θαλάσσια Πολιτική, ως ένα πεδίο που τον έκανε ιδιαίτερα υπερήφανο.
«Με τη δήλωση της Λεμεσού, δώσαμε νέα δυναμική στις τεράστιες δυνατότητες και πιθανότητες που απορρέουν από τις θαλάσσιες και ναυτιλιακές δραστηριότητες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», είπε.

«Επιτυχία» χαρακτήρισε και την «έγκαιρη συμφωνία» για τον προϋπολογισμό του 2013, όπως και τη συμφωνία το βράδυ πριν τη σύνοδο κορυφής για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, για μια μελλοντική τραπεζική ένωση.
Πηγή: skai.gr