Κλείσιμο

ΗΠΑ και Ισραήλ αντίθετοι στην αναγνώριση των παλαιστινίων από ΟΗΕ

Την αντίθεσή τους στην αναμενόμενη έμμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών επανέλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, προειδοποιώντας μάλιστα πως η αναβάθμιση των παλαιστινίων σε «κράτος μη μέλος» του ΟΗΕ ενδεχομένως θα επέφερε μείωση της οικονομικής βοήθειας που παρέχεται από την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Ο δρόμος προς τη λύση των δύο κρατών [ενός παλαιστινιακού και ενός εβραϊκού], που ικανοποιεί τις φιλοδοξίες του παλαιστινιακού λαού, βρίσκεται μέσω της Ιερουσαλήμ και της Ραμάλα, όχι μέσω της Νέας Υόρκης», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. «Το μοναδικός τρόπος να επιτευχθεί μία διαχρονική λύση είναι να αρχίσουν απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις».

Με την πιο αιχμηρή πλευρά του «ξίφους» μίλησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία επανέλαβε πως τυχόν αναγνώριση των παλαιστινίων από τα Ηνωμένα Έθνη ενδέχεται να προκαλέσει την περικοπή της οικονομικής βοήθειας που παρέχει η Ουάσιγκτον προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, δύο υψηλόβαθμοι υφιστάμενοι της κ. Κλίντον είχαν μεταβεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να πείσουν τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής και εισηγητή της πρότασης αναγνώρισης, Μαχμούντ Αμπάς, να αναθεωρήσει τη στάση του. Ο κ. Αμπάς ήταν αμετάπειστος.

Αυστηρή στάση και από Ισραήλ

Σε εξίσου σκληρούς αλλά και δηκτικούς τόνους μίλησε ο πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών δεν θα αλλάξει τίποτα στην πράξη. Δεν θα προωθήσει την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, θα την καθυστερήσει περαιτέρω», σχολίασε χαρακτηριστικά από την Ιερουσαλήμ ο ισραηλινός ηγέτης.

«Δεν έχει σημασία πόσα [κράτη] θα ψηφίσουν εναντίον μας [στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ]. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε δύναμη στον κόσμο που θα με υποχρεώσει να συμβιβαστώ για την ασφάλεια του Ισραήλ, και δεν υπάρχει οποιαδήποτε δύναμη στον κόσμο που είναι ικανή να διακόψει την σύνδεση χιλιετηρίδων μεταξύ του ισραηλινού λαού και της Γης του Ισραήλ», συμπλήρωσε ο κ. Νετανιάχου.

Επιπλέον, το Τελ Αβίβ έχει προειδοποιήσει πως ενδέχεται να παρακρατήσει μεγάλο μέρος των δασμών που εισπράττει εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής. Πέραν των δωρεών που αποδεσμεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δασμοί που προωθούνται από το Ισραήλ προς τη Δυτική Όχθη είναι η βασική πηγή εσόδων των παλαιστινίων.
Πηγή: skai.gr