Κλείσιμο

Ν. Αφρική: Απόλυση 12.000 μεταλλωρύχων – συνεχίζονται μαζικές απεργίες

Στην απόλυση 12.000 απεργών μεταλλωρύχων στη Νότια Αφρική προχώρησε η εταιρεία Anglo American Platinum (Amplats), ο μεγαλύτερος παραγωγός λευκόχρυσου στον κόσμο, καθώς συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις εργατών στα ορυχεία πλατίνας και χρυσού της χώρας. Αίτημα των απεργών είναι η αύξηση των μισθών τους.

Σύμφωνα με την Amplats, η συνεχιζόμενη απεργία στο ορυχείο της στο Ρούστενμπουργκ, η οποία πλέον διαρκεί τρεις εβδομάδες, έχει προκαλέσει απώλεια παραγωγής περίπου 1,105 τόνων μεταλλεύματος, εμπόρευμα αξίας 63,026 εκατομμυρίων ευρώ.

Ξεχωριστές απεργιακές κινητοποιήσεις εκτυλίσσονται στις εγκαταστάσεις μίας άλλης εταιρείας-κολοσσού, της GoldFields, η οποία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο.

Την Τρίτη, η GoldFields προχώρησε στην έξωση 5.000 απεργών από τους εταιρικούς κοιτώνες, λέγοντας πως εκφόβιζαν τους συναδέλφους τους.

Ο κλάδος της εξόρυξης μεταλλευμάτων στη Νότια Αφρική έχει πληγεί κατά τους τελευταίους μήνες από μία σειρά μαζικών απεργιών. Συνολικά, εκτιμάται πως περίπου 75.000 μεταλλωρύχοι συνεχίζουν να απεργούν σε ορυχεία χρυσού και λευκόχρυσου, ωστόσο οι περισσότερες από αυτές τις κινητοποιήσεις θεωρούνται παράνομες.

Υπενθυμίζεται πως 34 απεργοί μεταλλωρύχοι έπεσαν νεκροί από πυρά αστυνομικών, κάτω από αμφιλεγόμενες συνθήκες, στις 16 Αυγούστου έξω από το ορυχείο Μαρικάνα της εταιρείας Lonmin. Η συγκεκριμένη απεργία έληξε όταν οι εργαζόμενοι δέχτηκαν πρόταση της επιχείρησης για αύξηση της τάξης του 22% στους μισθούς τους.
Πηγή: skai.gr