Κλείσιμο

Εβδομάδα πένθους στη Νότια Αφρική – τελεσίγραφο στους απεργούς μεταλλωρύχους

Εβδομάδα εθνικού πένθους κήρυξε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, στη μνήμη των συνολικά 44 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα στο ορυχείο λευκόχρυσου της Μαρικάνα.

Το έθνος βρίσκεται σε κατάσταση «σοκ και πόνου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ζούμα, καλώντας τους πολίτες της χώρας να «αναλογιστούν την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής και το δικαίωμα σε αυτή».

Η εβδομάδα πένθους έρχεται στον απόηχο πολύνεκρων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο ορυχείο λευκόχρυσου της Μαρικάνα, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Γιοχάνεσμπουργκ, καθώς οι αστυνομία συγκρούστηκε με απεργούς μεταλλωρύχους που ζητούν αύξηση των αποδοχών τους.

Τα επεισόδια προκάλεσαν το θάνατο 42 εργατών και δύο αστυνομικών, με το χειρότερο περιστατικό βίας να λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, 16 Αυγούστου, όταν αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον εργατών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 34 από αυτούς. Το επεισόδιο διερευνάται, καθώς οι διωκτικές αρχές ισχυρίζονται πως οι μεταλλωρύχοι τους επιτέθηκαν οπλισμένοι με αυτοσχέδιες χειροβομβίδες, ακόντια και μασέτες.

Εν τω μεταξύ, τελεσίγραφο στους απεργούς του ορυχείου έστειλε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ορυχείου Μαρικάνα, Λόνμιν, προειδοποιώντας τους μεταλλωρύχους ότι εάν δεν επιστρέψουν στις θέσεις τους έως τη Δευτέρα, 20 Αυγούστου, κινδυνεύουν να απολυθούν.

Ωστόσο, πολλοί εργάτες απέρριψαν το τελεσίγραφο λέγοντας ότι αποτελεί ασέβεια στη μνήμη των νεκρών συναδέλφων τους.

Οι μισθοί των εργατών κυμαίνονται αυτή τη στιγμή μεταξύ 484 και 605 δολαρίων, ενώ οι απεργοί απαιτούν αύξηση των απολαβών τους στα 1.512 δολάρια.
Πηγή: skai.gr