Κλείσιμο

Αργεντινή: Ο θαυμαστής του Τραμπ ηγείται της κούρσας για την προεδρία

Ο ακροδεξιός πολιτικός Χαβιέ Μιλέι, θαυμαστής του πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έλαβε το υψηλότερο ποσοστό ψήφων στις προκριματικές εκλογές στην Αργεντινή

Ο ακροδεξιός πολιτικός Χαβιέ Μιλέι, θαυμαστής του πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έλαβε το υψηλότερο ποσοστό ψήφων στις προκριματικές εκλογές στην Αργεντινή, αναφέρει το BBC.

Οι προκριματικές εκλογές, στις οποίες συμμετέχουν υποψήφιοι προεδρικοί από όλα τα κόμματα, θεωρείται βασικός δείκτης για τις προεδρικές εκλογές της 22ας Οκτωβρίου.

Ο Μιλέι ξεπέρασε τις προσδοκίες κερδίζοντας το 30% των ψήφων, μπροστά από πιο καταξιωμένους πολιτικούς. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που τα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής περιέγραψαν ως «πολιτικό σεισμό».

Οι προκριματικές εκλογές στην Αργεντινή διαφέρουν από αυτές σε άλλες χώρες, καθώς δεν περιορίζονται στα μέλη του κόμματος, αλλά είναι ανοιχτές σε όλους όσους έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις προεδρικές κάλπες. Η ψηφοφορία είναι επίσης υποχρεωτική.

Επομένως, όποιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους θεωρείται φαβορί για τις προεδρικές εκλογές της 22ας Οκτωβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις πριν από τις προκριματικές εκλογές έδειξαν τον Μιλέι να ακολουθεί τον κεντροαριστερό υπουργό Οικονομίας, Σέρτζιο Μάσα, και τη συντηρητική υποψήφια Πατρίσια Μπούλριχ.

Αλλά με καταμετρημένο πάνω από το 97% των ψήφων, ο Μιλέι είχε 30,06% των ψήφων, μπροστά από τον συνασπισμό της Μπούλριχ με 28,27% και τον συνασπισμό του Σέρτζιο Μάσα με 27,24%.

Η εφημερίδα La Nación συνέκρινε την άνοδο του Μιλέι με τσουνάμι.

Ο Μιλέι είναι πρώην τηλεοπτική προσωπικότητα. Παρά το γεγονός ότι υπηρετεί ως βουλευτής από το 2021, του αρέσει να παρουσιάζεται ως πολιτικό αουτσάιντερ.
 

Πηγή: skai.gr