Διόδια

Η μεγάλη επιστροφή μετά το Πάσχα: Ομαλοποιήθηκε η κίνηση στα εθνικά οδικά δίκτυα-Χιλιάδες αυτοκίνητα επέστρεψαν στην Αττική

Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιστροφή των εκδρομέων

Κλείσιμο

Απρόσμενη υποψηφιότητα για τη βρετανική πρωθυπουργία από τον Μάικλ Γκόουβ

Νέα δεδομένα στην κούρσα διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον στη ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία δημιουργεί η απρόσμενη κάθοδος στις εσωκομματικές εκλογές του συμμάχου του Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της προ-δημοψηφισματικής περιόδου Μάικλ Γκόουβ.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, που απολαύει μεγάλου σεβασμού στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος, αναμενόταν να είναι ο συντονιστής της εσωκομματικής προεκλογικής εκστρατείας του κ. Τζόνσον. Παρόλα αυτά, με γραπτή δήλωσή του ανακοινώνει ότι κατέληξε «διστακτικά» στο συμπέρασμα ότι ο τέως δήμαρχος Λονδίνου «δεν μπορεί να προσφέρει ηγεσία».

Το απόγευμα της Τετάρτης είχε διαρρεύσει email προς τον κ. Γκόουβ και συμβούλους του από τη σύζυγό του, η οποία τον προέτρεπε να λάβει εγγυήσεις από τον Μπόρις Τζόνσον για τον ρόλο που θα είχε ο ίδιος στη μελλοντική κυβέρνηση. Στο email διατυπώνονταν παράλληλα αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Μπόρις Τζόνσον έχει επαρκή απήχηση μεταξύ των μελών του κόμματος και των ΜΜΕ.

Ο κ. Γκόουβ θα έχει ως πιο δυνατούς αντιπάλους στην εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία πέρα από τον κ. Τζόνσον -που θα αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του λίγο πριν την εκπνοή της διορίας το μεσημέρι- και την Υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

Την υποψηφιότητά της εξάλλου ανακοίνωσε λίγο μετά από τον κ. Γκόουβ και το άλλο υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος της εκστρατείας υπέρ του Brexit, Άντρια Λίντσομ, η Υπουργός Ενέργειας.

Σύμμαχοί της την προέτρεπαν να κατέλθει στην εσωκομματική μάχη λόγω αμφιβολιών για το πόσο αποφασισμένος είναι ο Μπόρις Τζόνσον να σταματήσει χωρίς παραχωρήσεις την ελεύθερη ενδοκοινοτική μετανάστευση.

Στην πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση μεταξύ των μελών των Συντηρητικών η κα Μέι προηγείται στην πρόθεση ψήφου του Μπόρις Τζόνσον με 17%. Η δημοσκόπηση δεν περιλάμβανε την υποψηφιότητα του Μάικλ Γκόουβ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο