Απροετοίμαστος ο Κάρατζιτς

Ο σερβοβόσνιος πρώην ηγέτης, Ράντοβαν Κάρατζιτς, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν ήταν προετοιμασμένος για την σημερινή προκαταρκτική εξέταση, πριν από την δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), επικαλούμενος καθυστέρηση στην παραλαβή των απαραίτητων εγγράφων στη σερβική γλώσσα.

Ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης, ο Κάρατζιτς δήλωσε ότι παρέλαβε το νέο κατηγορητήριο μόλις τη Δευτέρα στη μητρική του γλώσσα και αναμένει επιπλέον υλικό από τον εισαγγελέα.

\"Δεν είχα χρόνο ούτε για να το μελετήσω\", δήλωσε ο σέρβος πρώην πρόεδρος.

Οι εισαγγελείς απέστειλαν το τροποποιημένο κατηγορητήριο, στην αγγλική γλώσσα, τον Σεπτέμβριο ζητώντας από τους δικαστές του δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών να συμπεριλάβουν τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία, που, κατά τη γνώμη τους, θα συμβάλλουν σε μια πιο επιτυχημένη δίκη, μειώνοντας όμως τον αριθμό των κατηγοριών από 41 σε 27 προκειμένουν να επισπευθεί η εκδίκαση της υπόθεσης.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Κάρατζιτς θα λάβει το επιπρόσθετο υλικό για το τροποποιημένο κατηγορητήριο έως το τέλος της εβδομάδας και στη συνέχεια θα έχει 14 μέρες για να απαντήσει. Αν το δικαστήριο αποφασίσει να δεχτεί τις προταθείσες κατηγορίες, ο Κάρατζιτς θα κληθεί σε νέα απολογία.
Πηγή: skai.gr