Αποζημιώνονται από την αστυνομία οι συγγενείς των θυμάτων του Xίλσμπορο

Οι αστυνομικές δυνάμεις των Δυτικών Μίντλαντς και του Νότιου Γιορκσάιρ  συμφώνησαν να πληρώσουν αποζημιώσεις σε περισσότερους από 600 επιζώντες και μέλη της οικογένειας των θυμάτων του δυστυχήματος στο Χίλσμπορο, μετά από απόπειρες για συγκάλυψη της καταστροφής, δήλωσαν δικηγόροι.

Κανείς δεν έχει καταδικαστεί ποτέ για τη συγκάλυψη μετά το περιστατικό στο Στάφι Χίλσμπορο του Σέφιλντ κατά τη διάρκεια του ημιτελικού του FA Cup του 1989, στο οποίο πέθαναν 96 οπαδοί της Λίβερπουλ. Λίγο πριν το εναρκτήριο σφύριγμα του  παιχνιδιού, οι οπαδοί αφέθηκαν να εισέλθουν στο γήπεδο μέσα από μια πύλη, η οποία προκάλεσε κοσμοσυρροή και μεγάλη πίεση στην κερκίδα , με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και 766 τραυματισμούς.

Τις ημέρες και εβδομάδες που ακολούθησαν, η αστυνομία τροφοδότησε τον Τύπο με ψεύτικες ιστορίες που υποδηλώνουν ότι ο χουλιγκανισμός και η μέθη των υποστηρικτών της Λίβερπουλ προκάλεσαν την καταστροφή. Ακόμα και μετά από μια αναφορά το 1990, η κύρια αιτία ήταν η αποτυχία του ελέγχου την ίδια μέρα από την αστυνομία, οι κατηγορίες κατά των οπαδών συνεχίστηκαν.

H διεκδίκηση της αποζημίωσης ξεκίνησε το 2015 και συμφωνήθηκε τον Απρίλιο, αλλά δεν μπορούσε να αναφερθεί μέχρι τη λήξη της δίκης του πρώην αρχηγού της αστυνομίας του Νότιου Γιορκσάιρ Ντόναλντ Ντέντον, , του συνταξιούχου αρχηγού επιθεωρητή Alan Foster, και του Peter Metcalf,  δικηγόρος της εκείνη τη στιγμή.

Οι τρεις άνδρες κατηγορήθηκαν για τροποποίηση των δηλώσεων των αστυνομικών για ελαχιστοποίηση της ευθύνης για τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι δικηγόροι δήλωσαν ότι οι δύο αστυνομικές δυνάμεις θα πληρώσουν για την αποζημίωση κάθε ενάγοντος για τραυματισμούς που υπέστησαν και θα παρέχουν πρόσβαση σε ένα ταμείο θεραπείας για περαιτέρω ψυχιατρική θεραπεία ή συμβουλευτική. Σε περίπτωση που οι ενάγοντες έχουν πεθάνει, η αποζημίωση θα καταβληθεί στους οικείους τους. Δεν αναφέρθηκαν σε κάποιο συγκεκριμένο  ποσό.

Πηγή: SKYNEWS