Απώλειες Σοσιαλιστών - Φιλελευθέρων στο Βέλγιο

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχοφστάτ υπέβαλε την παραίτησή του στον βασιλιά Αλβέρτο αφού το κυβερνών Φιλελεύθερο κόμμα του και οι σοσιαλιστές εταίροι του υπέστησαν μεγάλες απώλειες στις γενικές εκλογές.

\Ο βασιλιάς αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης και της ζήτησε να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις\, δήλωσε εκπρόσωπος των ανακτόρων.

Ο Φερχοφστάτ θα παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και θα εκπροσωπήσει το Βέλγιο στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21 και 22 Ιουνίου.

Ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός είναι ο περιφερειακός πρωθυπουργός της Φλάνδρας Ιβ Λετέρμ, οι Χριστιανοδημοκράτες του οποίου έγιναν το ισχυρότερο κόμμα στο κοινοβούλιο αφού κέρδισαν σχεδόν το 30% των ψήφων στη φλαμανδόφωνη Φλάνδρα. Μπορεί ωστόσο να χρειαστεί αρκετούς μήνες για να σχηματίσει ένα κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι Βέλγοι ψηφοφόροι τιμώρησαν την κυβερνητική συμμαχία φιλελεύθερων σοσιαλιστών στις εκλογές που διεξήχθησαν και άνοιξαν το δρόμο στον φλαμανδό πρωθυπουργό, Υβ Λετέρμ για να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας και να υλοποιήσει τη δέσμευση για μεταβίβαση εξουσιών στις περιφέρειες.

Ο Γκι Φέρχοφσταντ παραδέχτηκε πως η οκταετής θητεία του στην πρωθυπουργία τερματίστηκε, καθώς το Φιλελεύθερο Κόμμα, από το οποίο προέρχεται, έπεσε από την πρώτη στην τρίτη θέση στη Φλάνδρα.

Η οικονομική και εξωτερική πολιτική δεν αναμένεται να αλλάξει ουσιαστικά μετά από αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά θα υπάρξουν διεργασίες για την εξεύρεση νέων ισορροπιών μεταξύ των περιφερειών. Για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στο Βέλγιο μπορεί να περάσουν τρεις μήνες, σε μία χώρα όπου οι πολιτικοί συμβιβασμοί είναι ο κανόνας.

Οι Χριστιανοδημοκράτες του Λετέρμ και οι εθνικιστές σύμμαχοί τους είδαν το ποσοστό τους να ανεβαίνει στο 30,5% στις βόρειες περιφέρειες του Βελγίου, όπου κατοικεί το 60% των εκλογέων.

\Φαίνεται πως πρόκειται για πολύ μεγάλο θρίαμβο και είμαι ευτυχής\, δήλωσε ο 46χρονος Λετέρμ, που αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας. Έσπευσε μάλιστα να υποσχεθεί ότι θα εργαστεί για \τον εκσυγχρονισμό του κράτους\.

Ο Φέρχοφσταντ, από την άλλη πλευρά, παραδέχτηκε πως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία. \Ήμουν πρωθυπουργός επί οκτώ χρόνια και νομίζω ότι κάναμε καλή δουλειά. Ήμουν ο ηγέτης σας στην προεκλογική εκστρατεία και αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη για το αποτέλεσμα\, είπε ο Φέρχοφσταντ.

Οι σοσιαλιστές είναι οι μεγάλοι χαμένοι της εκλογικής μάχης. Υπέστησαν σοβαρές απώλειες στη Φλάνδρα και υπάρχει κίνδυνος να χάσουν και από το κεντροδεξιό Μεταρρυθμιστικό Κίνημα στη γαλλόφωνη Βαλονία, ύστερα από μία σειρά σκανδάλων.

Ενισχυμένοι βγήκαν από τις εκλογές οι Οικολόγοι, που μπορεί να πάρουν μέρος στη νέα κυβερνητική συμμαχία. Το ακροδεξιό φλαμανδικό κόμμα Vlaams Belang διατήρησε τη δύναμή του.
Πηγή: skai.gr