Απέλαση αξιωματούχου από το Κόσοβο

Το Κόσοβο διέταξε την απέλαση Ρώσου διπλωμάτη και μέλους της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη βαλκανική χώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας

Η υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Donika Gervalla-Schwarz, έκανε την ανακοίνωση στις 31 Δεκεμβρίου στο Facebook.

«Μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, κ. Albin Kurti, εξέδωσα σήμερα την απόφαση να κηρύξω έναν Ρώσο αξιωματούχο της UNMIK στο Κοσσυφοπέδιο persona non grata λόγω της δραστηριότητάς του», είπε.

Η Gervalla-Schwarz είπε ότι έχει ενημερώσει τις αρχές επιβολής του νόμου για την εφαρμογή της απόφασης. Δεν κατονόμασε τον Ρώσο διπλωμάτη, ούτε δήλωσε τι φέρεται να έκανε το άτομο για να άξιζε την απέλαση.

Η UNMIK αντιπροσωπεύει την Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία ιδρύθηκε το 1999 για να παρέχει μια προσωρινή διοίκηση για την περιοχή όταν ήταν ακόμη επίσημα μέρος της Σερβίας.

Μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008, τα καθήκοντα της αποστολής του ΟΗΕ μετατοπίστηκαν στην προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Ρωσία, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τη Σερβία, δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη χώρα.

Το Κοσσυφοπέδιο επιδιώκει να ενταχθεί τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ρωσία αντιτίθεται.

Το Κοσσυφοπέδιο τον Οκτώβριο απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες για «αποσταθεροποιητικές» δραστηριότητες.

Ο Gervalla-Schwarz επανέλαβε τη φιλοδοξία του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και είπε ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην καταπολέμηση της ρωσικής επιρροής, «η οποία στοχεύει να υπονομεύσει τα επιτεύγματα του Κοσσυφοπεδίου».
 

Πηγή: rferl.org