Αντιδράσεις για το ένταλμα σύλληψης του Μπεσίρ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, καλεί την σουδανική κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια των αμάχων στο έδαφος της, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του προέδρου Ομαρ ελ Μπεσίρ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο σουδανός πρόεδρος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ.

Την ίδια ώρα, την καθυστέρηση της έκδοσης του κατηγορητηρίου κατά του Μπεσίρ ζητά η Αίγυπτος. Καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Την ικανοποίησή του για την έκδοση εντάλματος σύλληψης του σουδανού προέδρου, εξέφρασε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δράστες του Νταρφούρ πρέπει να βρεθούν υπόλογοι δήλωσε ο Λευκός Οίκος. Παράλληλα ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGdeiteolo1.png
Από την πλευρά του, το Σουδάν απορρίπτει την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του προέδρου της χώρας Ομάρ ελ Μπεσίρ και δηλώνει ότι δε θα συνεργαστεί.

Οι σουδανικές αρχές απέλασαν μάλιστα δώδεκα μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), μετά από την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του προέδρου Ομαρ ελ Μπεσίρ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με δηλώσεις των επικεφαλής των ΜΚΟ.

Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας του δικαστηρίου δηλώνει ότι η σουδανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης κατά του Μπεσίρ.

Πάντως, η ΕΕ καλεί το Σουδάν να συνεργασθεί πλήρως με το ΔΠΔ, μετά το ένταλμα σύλληψης.

Το Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου δηλώνει πολύ αναστατωμένο από την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Πηγή: skai.gr