«Ακακα» τα πυρηνικά που βρέθηκαν στο Ιράκ

Η πολυεθνική δύναμη στο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα πως οι αναλύσεις που έγιναν σε περίπου δέκα πυραύλους τους οποίους ανακάλυψαν οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες της Πολωνίας δεν επιβεβαιώνουν ότι περιείχαν αέριο μουστάρδας ή σαρίν.
Ο πολωνός υπουργός Αμυνας Γέρζι Σμαζντίσκι δήλωσε χθες βράδυ πως οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες της Πολωνίας στο Ιράκ ανακάλυψαν «περισσότερους από δέκα» πυραύλους εξοπλισμένους με κεφαλές αερίου μάχης.
Αλλά οι αναλύσεις που έγιναν για τις κεφαλές αυτές των 122 mm, που ανακαλύφθηκαν στα τέλη Ιουνίου, δεν αποκάλυψαν ούτε ίχνος θανατηφόρων χημικών παραγόντων, αναφέρει ανακοινωθέν της πολυεθνικής δύναμης.
«Οι 16 κεφαλές ήταν κενές και δεν περιείχαν καμία χημική ουσία», σύμφωνα με το ανακοινωθέν.
Δύο άλλες κεφαλές, που βρέθηκαν στα μέσα Ιουνίου, περιείχαν μία ασήμαντη ποσότητα αερίου σαρίν. Τα όπλα αυτά χρονολογούνται από την εποχή του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-88), διευκρινίζει το ανακοινωθέν.
«Καθώς οι όλμοι αυτοί ήταν χαλασμένοι και περιείχαν μικρή ποσότητα χημικών παραγόντων, δεν μπορούσαν παρά να έχουν μικρή ή καμία επίδραση σε περίπτωση που οι αντάρτες τις είχαν χρησιμοποιήσει κατά της συμμαχίας», προστίθεται στο ανακοινωθέν.
Πηγή: skai.gr