Αϊτή: Απήχθησαν επτά μέλη του ρωμαιοκαθολικού κλήρου

Επτά μέλη του ρωμαιοκαθολικού κλήρου, ανάμεσά τους δύο υπήκοοι Γαλλίας, απήχθησαν χθες Κυριακή στην Αϊτή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Διάσκεψης των Επισκόπων αυτής της φτωχής χώρας της Καραϊβικής Θάλασσας που μαστίζεται από κύμα εγκληματικότητας.

Τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων μιας μοναχής και ενός ιερέα από τη Γαλλία, απήχθησαν χθες το πρωί στο Κρουά ντε Μπουσκέ
, κοντά στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, ενώ πήγαιναν «στη χειροτόνηση νέου ιερέα ενορίας», εξήγησε ο πατήρ Λουτζέ Μαζίλ.

Οι δράστες απαιτούν λύτρα ενός εκατομμυρίου δολαρίων, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Η αστυνομία υποπτεύεται ότι την απαγωγή διέπραξε οπλισμένη συμμορία που δρα στην περιοχή, που ονομάζεται «400 Mawozo», σύμφωνα με πηγή προσκείμενη σε αυτήν.

Οι απαγωγές για λύτρα παρουσιάζουν νέα έξαρση τους τελευταίους μήνες, τόσο στο Πορτ-ο-Πρενς όσο και στην επαρχία, καθώς η ισχύς των συμμοριών αυξάνεται και εξαπλώνεται στην Αϊτή.

«Πάει πολύ. Είναι ώρα αυτές οι απάνθρωπες ενέργειες να σταματήσουν», δήλωσε τηλεφωνικά ο μονσινιόρος Πιερ-Αντρέ Ντιμά, αρχιεπίσκοπος της Μιραγκοάν. «Η εκκλησία προσεύχεται και εκφράζει αλληλεγγύη σε όλα τα θύματα αυτής της ποταπής ενέργειας», πρόσθεσε.

Τον Μάρτιο η κυβέρνηση της Αϊτής κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες συνοικίες της πρωτεύουσας και μιας περιφέρειας στην επαρχία για να «αποκατασταθεί η εξουσία του κράτους» σε περιοχές που ελέγχονταν από συμμορίες.

Το μέτρο οφειλόταν σε ενέργειες ένοπλων συμμοριών οι οποίες «προχωρούσαν σε απαγωγές ανθρώπων για λύτρα και το δήλωναν ανοικτά, έκλεβαν και λεηλατούσαν δημόσια και ιδιωτικά αγαθά, και συγκρούονταν ανοικτά με τις δυνάμεις δημόσιας ασφαλείας», ανέφερε προεδρικό διάταγμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ