Αγγλία: Αίρονται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί στις 19 Ιουλίου - Επιβεβαίωση από Μπόρις Τζόνσον

Αγγλία: Αίρονται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί στις 19 Ιουλίου - Επιβεβαίωση από Μπόρις Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι πλην σημαντικού απρόοπτου στις 19 Ιουλίου θα αρθούν σχεδόν όλοι οι νομικοί περιορισμοί κατά της πανδημίας στην Αγγλία.

Σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι θα καταργηθούν τα όρια στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συναθροίζονται σε ανοιχτούς και σε κλειστούς χώρους, περιλαμβανομένων θεάτρων, μαζικών εκδηλώσεων και νυχτερινών κλαμπ που ανοίγουν ξανά, όπως επίσης καταργείται και η υποχρέωση για τήρηση αποστάσεων.

Τα αριθμητικά όρια καταργούνται χωρίς να εισάγεται η υποχρέωση επίδειξης «διαβατηρίου Covid», δηλαδή αποδεικτικού εμβολιασμού, εκτός αν το επιθυμεί ο εκάστοτε ιδιοκτήτης καταστήματος ή χώρου εκδήλωσης.

Καταργείται επίσης η νομική υποχρέωση για χρήση μάσκας σε στεγασμένους χώρους, αν και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συστήνει τη χρήση μάσκας σε περιστάσεις με πολύ κόσμο σε περιορισμένους χώρους. Όπως είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, οι πολίτες καλούνται γενικότερα να επιδείξουν «προσωπική ευθύνη», καθώς αυτό είναι η βασική επιδίωξη του τελικού βήματος εξόδου από το lockdown.

Ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι σημείωσε πως ο ίδιος θα φορούσε μάσκα σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, αν του το ζητούσε σε κάποια περίσταση μια αρμόδια αρχή και σε περιπτώσεις που θα έκανε τους άλλους να νιώθουν πιο άνετα.

Ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δε θα απαιτεί πλέον από τον κόσμο να εργάζεται από το σπίτι και οι συνθήκες εργασίας θα επαφίενται στον εργοδότη. Μειώνεται παράλληλα ο χρόνος μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου από τις 12 στις οκτώ εβδομάδες και για τους κάτω των 40 ετών, που ήταν το σχετικό ηλικιακό όριο μέχρι τώρα.

Θα συνεχιστεί πάντως η λειτουργία του προγράμματος ιχνηλάτησης, αν και πρόθεση είναι να καταργηθεί η υποχρέωση για απομόνωση μαθητών και πλήρως εμβολιασμένων ατόμων που θα έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Ο κ. Τζόνσον είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με την ταξιδιωτική βιομηχανία για να μπορούν οι πλήρως εμβολιασμοί να επιστρέφουν από χώρες στην πορτοκαλί ταξιδιωτική λίστα δίχως υποχρέωση απομόνωσης. Δεν προσδιόρισε το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, αλλά προανήγγειλε ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται φτάνοντας ίσως και τα 50.000 κρούσματα κάθε μέρα έως τις 19 του μήνα. Είπε επίσης ότι θα αυξάνονται οι νοσηλείες και δυστυχώς θα πρέπει η χώρα να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι θα υπάρξουν κι άλλοι θάνατοι.

Ο λόγος που η κυβέρνηση αναλογίζεται την άρση των περιορισμών είναι ένας, είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, δηλαδή η αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος. Όπως τόνισε, τα εμβόλια έχουν πράγματι επιτύχει να διαρρήξουν τη σχέση κρουσμάτων και νοσηλειών, με την πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται να είναι ανεμβολίαστοι.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς παρατήρησε ότι οι νοσηλείες αυξάνονται με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από τα κρούσματα, σχολιάζοντας ότι η σύνδεση μεταξύ κρουσμάτων και νοσηλειών δεν έχει υποστεί πλήρη διάρρηξη, αλλά έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.

Ο Μπόρις Τζόνσον πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι να διερωτηθούν πως αν η χώρα δεν μπορέσει «να ανοίξει» το επόμενο διάστημα, που έρχεται το καλοκαίρι και οι σχολικές διακοπές, τότε πότε άλλοτε θα ανοίξει.

Η τελική απόφαση για την άρση όλων των παραπάνω περιορισμών θα ληφθεί σε μία εβδομάδα, στις 12 Ιουλίου.

Πηγή: skai.gr