Α.Ερέλ: «Ευελπιστώ σε νίκη της αντιπολίτευσης»

Ερωτηθείς για τις προβλέψεις του εν όψει των εκλογών στο ψευδοκράτος
«Ευελπιστώ ότι τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης που βρισκόμαστε σε συμφωνία θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε την απαιτούμενη πλειοψηφία προκειμένου να σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να αποσπάσουμε το 65 % των ψήφων...».
Ερωτηθείς πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εκλογές για το μέλλον της Κύπρου
«Είναι εξαιρετικά σημαντικές όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους αλλά και για τους Ελληνοκύπριους. Είναι επίσης καθοριστικές για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ένωση. Γενικότερα, τα αποτελέσματα των εκλογών είναι πολύ σημαντικά για όσους εμπλέκονται στο κυπριακό ζήτημα».
Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι πρώτες ενέργειες που θα κάνει σε περίπτωση που σχηματίσουν κυβέρνηση
«Όπως άλλωστε έχουμε δεσμευτεί, αμέσως μετά τις εκλογές θα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου Ανάν.... Πρέπει να σας πω πάντως ότι χρειάζεται και πάλι η προσωπική παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, εντός του χρονοδιαγράμματος, ώστε η Κύπρος να μπει ενωμένη στην ΕΕ. Επίσης θα προχωρήσουμε στη διενέργεια δημοψηφίσματος.. .».
Η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει, ο πρόεδρος Ντενκτάς όμως παραμένει στη θέση του... Πιστεύετε ότι θα αλλάξει κάτι αν τα αποτελέσματα δεν είναι ευνοικά για αυτόν;
«ΙΌπως γνωρίζετε, αυτές δεν είναι προεδρικές εκλογές, αλλά βουλευτικές. Ο κύριος Ντενκτάς θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος, ωστόσο θα περιοριστεί στις αρμοδιότητές που του καθορίζει το Σύνταγμα. Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα χειρίζονται πλέον από μία ομάδα διαπραγματευτών, που θα οριστούν από το Κοινοβούλιο».
Πηγή: skai.gr