Η χρονιά της Nίκης: Άρθρο του πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα Sergii Shutenko στο skai.gr

Βασική προϋπόθεση για την ειρήνη είναι η εξασφάλιση των 10 σημείων της Φόρμουλας Ειρήνης που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι- Ένας χρόνος αγώνα για την ανεξαρτησία του Ουκρανικού λαού είναι η απάντηση στην ψευδαίσθηση του Κρεμλίνου «σε τρεις μέρες στο Κίεβο», γράφει ο πρέσβης της Ουκρανίας σε άρθρο του, αποκλειστικά για το skai.gr.

Η χρονιά της Νίκης

Του Sergii Shutenko,

Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία


 

Ενα ολόκληρο έτος οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, οι άνδρες και οι γυναίκες υπερασπίζουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του κράτους μας.  Ακριβώς πριν από ένα χρόνο ο Ουκρανικός λαός έκανε την τελική του επιλογή υπέρ της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης.
Ένας χρόνος πολέμου, ένας χρόνος αγώνα για την ανεξαρτησία του Ουκρανικού λαού είναι η απάντηση στην ψευδαίσθηση του Κρεμλίνου «σε τρεις μέρες στο Κίεβο»... Ένας χρόνος!  Οι Ουκρανοί αγωνίζονται για την Πατρίδα τους, την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις δημοκρατικές αξίες.


Αλλά για εμάς αυτός ο πόλεμος δεν διαρκεί μόνο 365 μέρες.


Η Ρωσία ξεκίνησε τον πολεμο εννέα χρόνια πριν.  Πλήρης κλίμακα - από τον περασμένο Φεβρουάριο.  Ωστόσο σήμερα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να βάλουμε φέτος τέλος στη ρωσική επιθετικότητα, να δώσουμε ελευθερία στα κατεχόμενα εδάφη μας και να παράσχουμε εγγυήσεις αξιόπιστης ασφάλειας τόσο στο κράτος μας όσο και σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, για να εχουν ειρήνη και ελευθερία.


Η Ρωσία προσπαθεί  να μας επιστρέψει στη δεκαετία του 1930 - εποχή της εισβολής του Χίτλερ στα ανεξάρτητα κράτη, των πλαστών δημοψηφισμάτων και άνσλους.  Εάν ηττηθεί η Ουκρανία, επόμενοι στόχοι της Ρωσίας θα είναι οι φίλοι μας - η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, ενώ η Ευρώπη ως χώρος δημοκρατίας, ασφάλειας και ελευθερίας μπορεί να πάψει να υπαρχει.
Διακυβεύεται το μέλλον μας.  Ένα μέλλον που δεν μπορεί να διασφαλιστεί από τις μεμονωμένες χώρες ή τις προσωρινές συμφωνίες. Σήμερα κάθε δημοκρατία στον κόσμο πρέπει να συμβάλει στην νίκη της Ουκρανιας και στη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας.


Η Ουκρανία έδειξε τη δύναμή της στο πεδίο μάχης, ασκώντας το αναπόσπαστο δικαίωμά της στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Και κανείς δεν θα μας κατηγορήσει τώρα ή στο μέλλον για την αδυναμία ή ανικανότητα να αγωνιστούμε για τον εαυτό μας, για την ανεξαρτησία μας.
Ο αγώνας μας είναι καρποφόρος και βλέπουμε ποιο θα είναι το τέλος αυτού του πολέμου και ποιες θα είναι οι εγγυήσεις μιας σταθερής ειρήνης.


Βασική προϋπόθεση για την ειρήνη είναι η εξασφάλιση των 10 σημείων της Φόρμουλας Ειρήνης που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  Είναι μια φόρμουλα που τιμωρεί το έγκλημα, προστατεύει τη ζωή, αποκαθιστά την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα, εγγυάται την ασφάλεια και παρέχει αποφασιστικότητα. Η Ουκρανία χρειάζεται ειρήνη. Όλος ο κόσμος χρειάζεται ειρήνη.


Η Ρωσία δεν θα καταστρέψει την ενότητά μας. Μαζί σας - όλους όσους εκτιμούν την ελευθερία. Το Κρεμλίνο δεν θα κάνει τον εκφοβισμό και τον τρόμο τον νέο κανόνα για την Ευρώπη. Ένα τρομοκρατικό κράτος δεν θα πείσει κανέναν ότι είναι καλύτερο να σκοτώνεις και να ληστεύεις από το να ζεις σύμφωνα με το νόμο και να συνεργάζεσαι. Και η ρωσική σημαία δεν θα ριζώσει στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.
 

Πηγή: skai.gr