Γουατεμάλα: Η εξωτική αλλά και επικίνδυνη χώρα της «Ατλαντίδας των Μάγια» (φωτογραφίες)

Η Γουατεμάλα με την ιστορία των Μάγια και την  «ωραιότερη λίμνη του κόσμου» βρίσκεται στο «δαχτυλίδι της φωτιάς», ενώ μαστίζεται από την εγκληματικότητα

Η Γουατεμάλα, η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην κεντρική Αμερική, είναι ένας εξωτικός προορισμός που ωστόσο είναι επικίνδυνος για τους τουρίστες. 

goyatemala

H κίτρινη αψίδα της Santa Catalina στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Αντίγκουα, με φόντο το ηφαίστειο Agua

Στη Γουατεμάλα, που γειτονεύει με το Μεξικό, το Μπελίζ, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, ζουν 17,7 εκατ. άνθρωποι που μιλούν, πέρα από ισπανικά, 21 γλώσσες αυτοχθόνων, κυρίως φυλών μάγια.

γουατεμαλα

Το Τικάλ - η αρχαία πόλη των Μάγια μνημείο της Unesco - η οποία βρίσκεται στο τροπικό δάσος της βόρειας Γουατεμάλας

Εκτός από την ιστορία και τον πολιτισμό της, η χώρα φημίζεται για την τη λίμνη Ατιτλάν – μια από τις μεγαλύτερες λίμνες στη Γουατεμάλα και την Κεντρική Αμερική και πολλοί την θεωρούν την «ωραιότερη λίμνη του κόσμου»  για τα γαλάζια νερά της.

Στην περιοχή της λίμνης έχουν ανακαλυφθεί πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων των ερειπίων της πόλης Σαμαμπάχ, γνωστής επίσης ως «Ατλαντίδας των Μάγια».

γουατεμαλα

Επίσης, γύρω από τη λίμνη βρίσκονται τρία ηφαίστεια βρίσκονται γύρω από τη λίμνη Ατιτλάν - San Pedro, το ηφαίστειο Atitlán και το ηφαίστειο Tolimán. 

γουατεμαλα

Η συγκεκριμένη περιοχή, εξαιρετικά τουριστική, πλέον ασφυκτιά εξαιτίας της μόλυνσης.

Οι κίνδυνοι: σεισμοί, βία και εγκληματικότητα

Η Γουατεμάλα,βρίσκεται πάνω στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου συγκεντρώνεται περί το 85% της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας του πλανήτη. Εβδεικτικά, εκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο τον Ιούνιο του 2018 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 202 ανθρώπους και άλλοι 229 κηρύχθηκαν αγνοούμενοι.

Επίσης, η χώρα συγκαταλέγεται σε αυτές που αντιμετωπίζουν το οξύτερο πρόβλημα λόγω της βίαιης εγκληματικότητας σε διεθνές επίπεδο: ο δείκτης των ανθρωποκτονιών έφθασε τις 17,3 ανά 100.000 κατοίκους το 2022, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περίπου οι μισές αποδίδονται στις «μάρας», τις συμμορίες κακοποιών, ή θεωρείται πως συνδέονται με τη διακίνηση των ναρκωτικών που περνούν από τη χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr