Lost in Space το Voyager 2 - Ελεγκτές έστειλαν λάθος εντολή και η NASA έχασε επαφή

Η επαφή με το διαστημόπλοιο χάθηκε κατά λάθος εξαιτίας απρόσεκτου χειρισμού

Η NASA έχασε την επαφή με το διαστημόπλοιο Voyager 2 που βρίσκεται δισεκατομμύρια μίλια μακριά από τη Γη λόγω λάθος εντολής. 

Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική εταιρεία, οι ελεγκτές πτήσεις έστειλαν λάθος εντολή πριν από μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα η κεραία του να στραφεί πολύ μακριά από τη γη, συγκεκριμένα δύο μοίρες, και να χαθεί η επαφή. Ο ανιχνευτής δηλαδή σταμάτησε να λαμβάνει εντολές ή να στέλνει δεδομένα στο Deep Space Network της NASA. 

Όπως ανέφερε η NASA, τη Δευτέρα η κεραία της στην Καμπέρα της Αυστραλίας βρισκόταν σε επιφυλακή για τυχαία σήματα από το Voyager 2, το οποίο σήμερα απέχει πάνω από 19 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Σημειώνεται ότι χρειάζονται περισσότερες από 18 ώρες για να φτάσει ένα σήμα στη Γη από τόσο μακριά.

Η κεραία, την επόμενη εβδομάδα, θα βομβαρδίσει την περιοχή του Voyager 2 με τη σωστή εντολή, με την ελπίδα ότι θα έρθει σε επαφή με τον ανιχνευτή και θα ανακτήσει την επικοινωνία, σύμφωνα με το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA, το οποίο διαχειρίζεται αυτές τις αποστολές.

Διαφορετικά, το Voyager 2 είναι προγραμματισμένο για αυτόματη απαναφορά στις 15 Οκτωβρίου, και σύμφωνα με τη Nasa τότε «θα πρέπει γίνει η επανέναρξη της επικοινωνίας». 

Το Voyager 2 εκτοξεύτηκε το 1977 για να εξερευνήσει τους εξωτερικούς πλανήτες, μόλις δύο εβδομάδες πριν από το πανομοιότυπο δίδυμό του, το Voyager 1. Το Voyager 1 εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή με τη Γη, αλλά τώρα απέχει σχεδόν 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, καθιστώντας το το πιο μακρινό διαστημικό σκάφος της ανθρωπότητας.

Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα για την έρευνα, σχεδόν 46 χρόνια από την αποστολή της.

Πηγή: bbc.com